Una realitat preocupant
Als racons de l’Alt Pirineu i Aran, la solitud no desitjada emergeix com una realitat inquietant, captant l’atenció del 80% dels residents. Aquesta preocupació prové d’una enquesta realitzada pel programa Vincles a 670 persones que habiten en les comarques dels Pallars, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya.
Integrant tecnologia i comunitat
Per abordar aquesta situació, el programa Vincles proposa una estratègia innovadora que combina la tecnologia d’anàlisi de dades amb la mobilització comunitària. Aquesta combinació té com a objectiu identificar les àrees i poblacions amb un risc elevat de solitud no desitjada per a poder intervenir-hi adequadament.
Aquesta iniciativa arriba a Catalunya després d’una dècada d’experiència a Euskadi. Ja s’ha iniciat la seva implementació a municipis com Les, Montferrer i Castellbó, Bellver de Cerdanya, Sort, la Pobla de Segur i la Vall de Boí.
Un focus sobre el Pirineu
L’Alt Pirineu i Aran es destaca per ser una de les regions amb una alta concentració de població en envelliment i amb una proporció significativa de llars amb una sola persona. De les 31.202 llars que conformen el Pirineu, 10.759 són unipersonals.
Toni Codina, director de la Fundació iSocial, destaca la importància de detectar precoçment les situacions de vulnerabilitat. Aquesta detecció es realitzarà amb la col·laboració dels serveis socials comarcals, entitats locals i mitjançant l’aplicació de noves tecnologies i iniciatives comunitàries.
Desenvolupament i implementació
El projecte Vincles, conegut com a Next Generation, ja s’ha iniciat en sis municipis en col·laboració amb els Serveis Socials de l’Alt Pirineu i Aran. Es preveu que durant els pròxims anys s’estengui a la resta del territori, cobrint la totalitat de les sis comarques l’any 2025.
A més dels aspectes tecnològics, el programa implica una activació comunitària. Els voluntaris coordinaran iniciatives locals i mantindran un acompanyament regular amb les persones beneficiàries del programa, creant vincles personals de suport.
Promoció de la qualitat de vida
L’objectiu final de Vincles és millorar la gestió de la informació dels serveis socials, detectar precoçment situacions de risc, reforçar els llaços comunitaris i proporcionar tranquil·litat als familiars. A més, busca promoure l’autonomia i la qualitat de vida de les persones, retardant els efectes negatius que la solitud pot tenir en la salut i el benestar.
Subscripció a Pallars Digital
Descobreix més contingut interessant a Pallars Digital. Subscriu-te per tan sols 3€ al mes i mantingues al dia amb la millor informació.