Sopar amanides: enciam, opcions i entretingudes

Enciam: entre defensors i detractors

Quan es parla d’**enciam** sempre hi ha dos grups que acaben enfrontats. Els qui el defensen i els que el detesten. Entre els primers trobem els qui consideren l’enciam com l’aliment comodí quan estan a dieta o no saben què sopar i troben en una bossa d’amanida la millor opció per ser ràpida, saludable i econòmica. Entre els qui no poden ni veure-la destaquen aquells que asseguren que se’ls posa fatal i afirmen que l’enciam és complicat de digerir, sobretot a la nit, dificultant el son.

Per què sopar amanides pot ser una mala idea

La nutricionista Júlia Farré confessa que una de les preguntes que més escolta gairebé diàriament és la de si sopar enciam provoca inflor abdominal. És per això que ha dedicat un vídeo a aquest tema a les seves xarxes socials. Aquí explica que “l’enciam és bàsicament aigua. Encara que té fibra i altres nutrients, és un 90% aigua. Pel que es considera un aliment de baixa qualitat nutricional i molt poques calories”, sentencia.

Vist així, doncs, no té sentit pensar que l’enciam és un aliment difícil de digerir. “Però sí que pot causar alguns problemes en tractar-se d’un aliment que es consumi cru”, continua l’experta. L’enciam és un vegetal que es menja cru. Quan mengem aliments crus, l’estómac té més feina. És a dir, el que fa una cassola en coure els aliments, ho ha de fer l’estómac, diuen els nutricionistes sobre les dificultats que poden sorgir quan consumim enciam, explicació que dona la raó als qui diuen que a la nit se’ls posa fatal. Si és el teu cas, la recomanació d’aquesta nutricionista és que en consumeixis a l’hora de menjar i te n’oblidis a l’hora del sopar.

Altres opcions que són millors

Diversos estudis van demostrar que l’enciam iceberg és el que més gasos provoca, cosa que si ho sumem als resultats obtinguts per un altre estudi de la universitat de Harvard, en el qual es confirmava que aquest tipus d’enciam era el que menys nutrients tenia, ens dona un resultat clar: si se’t posa malament, no t’ho mengis, no et perds res.

Però sopar una amanida no només és una cosa habitual a l’estiu pel fet que és fresca, també és molt saludable i ràpid de preparar. Per això, quan vulguis sopar una amanida aposta per les varietats més fàcils de digerir. En aquesta llista, al capdavant trobem la ruca i els espinacs. Ambdues opcions més interessants nutricionalment i amb una taxa més baixa a l’hora de parlar de problemes digestius.

Una altra solució és reduir la quantitat de fulles crues i enriquir aquest bol amb aliments cuinats (que no tenen per què ser calents). Tonyina en llauna, pebrots rostits, formatge fresc, adobats (rics en probiòtics) o fins i tot ou dur o patata cuita són opcions que aporten sabor, nutrients i que t’ajudessin a reduir la inflor abdominal. Finalment, encara que no menys important, és fer atenció a les salses i complements. Quan aquestes són picants, molt denses o riques en sucre, la digestió es torna pesada, i no és just que només li donem la culpa a les fulles d’enciam. Cada ingredient que afegeixes al plat compta, per bo i per dolent.

Related posts

La bossa tote: l’accessori favorit de les dones madures

Els millors hotels gastronòmics a la Costa del Sol

L’Ajuntament d’Alcoi prioritza la prevenció d’incendis durant tot l’any