Una nova mirada a la història familiar
El reconegut presentador de televisió Toni Cruanyes, nascut a Canet de Mar el 1974, s’endinsa novament en el món literari amb la seva darrera obra, ‘La dona del segle’, publicada per Columna. Després de la seva primera novel·la, ‘La vall de la llum’, que va ser un emotiu homenatge al seu avi i que li va atorgar el Premi Pla, Cruanyes ara centra la seva atenció en les experiències de tres dones de la seva família per il·luminar el desenvolupament del feminisme al llarg del segle XX.
Redescobrint les experiències silenciades
Cruanyes reflexiona sobre la història des de la perspectiva femenina, afirmant que sovint les vivències de les dones han quedat ocultes. ‘La seva narrativa, que ha estat silenciada durant tant de temps, ens ha privades de coneixements vitals sobre les nostres arrels familiars. M’he sentit fascinat per aquest viatge de redescobriment a través dels ulls de les dones de la meva família’, comparteix en una entrevista amb l’ACN.
Els protagonistes del relat
Amb la intenció de fer justícia a les dones que han influït en la seva vida, Cruanyes escull la seva besàvia, àvia i tieta com a figures centrals de la seva narració. Nascudes entre 1900 i 1954, aquestes tres dones són un reflex de les transformacions que ha experimentat el paper femení al llarg dels anys.
El desconegut món domèstic
El periodista reconeix que, malgrat la seva influència a l’entorn familiar, les contribucions de les dones han estat sovint invisibilitzades. ‘Les vivències que es desenvolupen entre les quatre parets de casa són difícils de documentar’, confessa. Cruanyes subratlla que la seva obra es defineix com un relat de no-ficció, malgrat la seva estructura narrativa.
Generacions en diàleg
El llibre explora les dinàmiques intergeneracionals entre dones, on les relacions entre mares, filles i sogres són complexes i plenes de matisos. ‘En la meva família, les dones s’han estimat profundament, però alhora han hagut de lluitar per imposar-se’, explica. També destaca els llaços especials que uneixen avis amb nets, així com àvies amb netes, que sovint comparteixen una complicitat única.
Una evolució no lineal
Cruanyes observa que el recorregut de les dones al llarg de la història no ha estat constant. Els avenços aconseguits a principis de segle van ser seguits per un retrocés durant la guerra civil i la postguerra, i només van tornar a revifar amb el tardofranquisme a finals dels anys 70. ‘El canvi de segle va suposar un canvi en la mentalitat, i aquesta evolució la narraré a través de les vides de les meves protagonistes’, afirma.
Influències literàries i perspectiva femenina
Per apropar-se a la realitat femenina amb la profunditat que requereix, Cruanyes ha buscat referències en autores com Mercè Rodoreda i Teresa Pàmies. ‘He necessitat el suport de dones escriptores que han abordat temes similars per poder netejar la meva mirada i enriquir la meva narrativa’, afirma, reconeixent que aquest procés ha estat essencial per al seu creixement com a autor.
Un viatge personal i literari
La creació d’aquest llibre ha estat una experiència transformadora per a Cruanyes. ‘Encara estic en procés de descobrir molts aspectes de la meva història familiar’, conclou, deixant entreveure que el seu viatge literari és només el principi d’una exploració més profunda de les veus femenines que han format part de la seva vida.