Un Any Sense Precedents: El Calor i les Inundacions
L’any 2024 ha entrat a la història com el més calorós registrat a Europa, segons l’informe ‘Estat Europeu del Clima’ elaborat per Copernicus. Aquest escalfament sense precedents ha estat acompanyat d’una sèrie d’esdeveniments meteorològics extrems, amb un focus particular en la conca mediterrània.
Les Conseqüències Devastadores d’una Dana
Un dels episodis més devastadors va ocórrer entre el 28 d’octubre i el 4 de novembre, quan una dana va provocar pluges torrencials a l’est d’Espanya. El País Valencià va ser especialment afectat, amb inundacions que van deixar empremta en la història recent. En tan sols dotze hores, les precipitacions van assolir els 720,4 mm, superant els rècords nacionals.
Impacte Humà i Econòmic
L’informe de Copernicus revela dades alarmants: almenys 232 vides es van perdre a la província de València, amb altres víctimes a Albacete, Cuenca i Màlaga. A més, les pèrdues econòmiques s’eleven a més de 16.500 milions d’euros, afectant infraestructures, llars i el sector agrícola.
Patrons de Desastre Climàtic a Europa
L’episodi a València no és un cas aïllat, sinó que forma part d’un patró més ampli de desastres climàtics a Europa durant el 2024. Al gener, la tempesta Henk va causar danys significatius al Regne Unit i França, mentre que les pluges persistent del febrer van afectar el nord d’Espanya.
Inundacions i Onades de Calor
Al maig, països com França, Alemanya i Bèlgica van experimentar episodis d’inundacions, i al setembre, la tempesta Boris va ser una de les més destructives, deixant Bòsnia i Hercegovina amb les pitjors inundacions des de 2014. Aquestes condicions extremes indiquen una intensificació de la incidència de fenòmens meteorològics a Europa.
Temperatures Extremen i Variabilitat Climàtica
El 2024 no només ha estat un any de calor, sinó que el 85% del territori europeu ha registrat temperatures molt per sobre de la mitjana. Les regions d’Europa de l’Est i parts del sud de la península Ibèrica van experimentar anomalies de temperatura de fins a 3 °C.
Risc Elevat d’Incendis
La temporada d’incendis ha estat més llarga, amb un risc notable a Portugal i Espanya, però el nombre d’incendis no ha estat excepcional. Al juny i agost, les condicions caloroses a l’est d’Europa han contribuït a un augment en els focs forestals.
Desigualtats Climàtiques a Europa
El contrast en les precipitacions entre l’est i l’oest d’Europa ha estat notable. Mentre que l’Europa occidental ha viscut un dels anys més plujosos des de 1950, l’est ha experimentat una disminució en les pluges, evidenciant una distribució desigual dels efectes del canvi climàtic.
Reflexions sobre el Futur Climàtic
Davant d’aquest escenari, la Unió Europea subratlla la necessitat d’adaptar les infraestructures i revisar els protocols de protecció civil. La realitat del canvi climàtic exigeix una resposta immediata per evitar situacions encara més crítiques en el futur.