Recordant un acte valenta en temps difícils
El 6 d’abril de 1925, en el marc d’una dictadura opressora, mossèn Bartomeu Barceló Tortella va pronunciar un sermó que va desafiar les autoritats i que el va portar a l’exili. Avui, un segle després, la ciutat de Girona ha decidit retre homenatge a aquest destacat poeta català, que va haver de trobar refugi a Perpinyà després de la seva detenció.
La commemoració a les escales de la catedral
L’acte d’homenatge, organitzat per membres de la societat civil de Felanitx, la seva terra natal, i de Girona, va tenir lloc a les escales de la catedral, reunint un ampli grup d’autoritats, tant civils com religioses, així com familiars del mossèn.
Un recorregut per la vida de Barceló
La cerimònia va ser conduïda per Jaume Piquer, qui va cedir la paraula a l’escriptor Bartomeu Mestre. Aquest últim va oferir una mirada profunda sobre la vida i l’obra de Barceló, amb referències al seu article ‘Tots els itineraris d’un català de Mallorca’, que detalla la seva trajectòria.
Vincle familiar i testimonis emocionants
La vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, va compartir records sobre el seu besoncle, mossèn Camil Geis, que va ser testimoni del sermó de Barceló i va deixar constància d’aquest moment en diversos escrits. Els testimonis de familiars i amics que van viatjar des de Felanitx van aportar una dimensió emocional a l’homenatge.
La influència de l’amistat
El professor Joan Mir va parlar del seu vincle amb mossèn Barceló, mentre que els germans Joan i Maria Maimó van recordar l’amistat del seu pare amb el mossèn, llegint un poema que aquest últim havia dedicat a la seva família. A més, Jaume Deloncle, fill d’un amic de Barceló, va compartir records sobre la seva relació durant l’estada del mossèn al Rosselló.
Suports i adhesions a l’homenatge
Durant l’acte, es van mencionar diverses adhesions significatives, incloent la del biògraf de Barceló, Joan Roig, actual mossèn d’Ulldemolins, i missatges de suport de figures polítiques com els presidents de Catalunya, Jordi Pujol i Quim Torra, així com altres personalitats que han reconegut la importància de la seva figura.
Un ball que celebra la llibertat cultural
La jornada es va clausurar amb un Ball d’homenatge, a càrrec de l’oleteny Àlvar Borrell, acompanyat de Gemma Pla al flabiol. Jaume Piquer va destacar que aquest ball era un tribut a mossèn Barceló i a tots aquells que han lluitat al llarg de la història per una Catalunya més culta i lliure.