La Crida a la Unió i el Diàleg
En un moment marcat per la divisió, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha emès un missatge potent durant la seva intervenció institucional per a la festivitat de Sant Jordi 2025. Desde el Pati dels Tarongers, Illa ha instat a la societat a abraçar l’entesa i la fraternitat, subratllant la importància de viure el futur amb optimisme i esperança.
Projectant la Diada a Nivell Global
Illa ha ressaltat la necessitat de fer que la celebració de Sant Jordi transcendeixi les fronteres, argumentant que el món actual requereix un missatge d’optimisme i comunitat. ‘La nostra tradició de regalar roses i llibres és un acte que pot combatre l’odi i fomentar el coneixement’, ha afirmat, destacant que aquests gestos són més que simbòlics; són actes revolucionaris.
El Poder Simbòlic de les Roses i els Llibres
Segons Illa, cada 23 d’abril, Catalunya es presenta al món com un exemple de civisme i vitalitat. ‘Mentre altres busquen la força en el poder o els recursos econòmics, nosaltres ens enorgullim de la nostra capacitat de regalar roses, que simbolitzen l’amor i la comprensió, incloent aquells que tenen opinions diferents a les nostres’, ha declarat.
Un Recordatori de la Lluita Contra les Injustícies
En la seva intervenció, Illa va fer referència a la llegenda de Sant Jordi, assenyalant que la lluita entre el cavaller i el drac representa la necessitat de combatre les injustícies socials i les desigualtats que persisteixen en la societat actual. ‘La figura de Sant Jordi no només ens parla de valentia, sinó també de la responsabilitat de defensar els drets dels qui són oprimits’.
Crides a la Pau en Conflictes Globals
A més, el president no va escatimar en fer un crida urgent per a la pau a les zones de conflicte com Gaza i Ucraïna, demandant un alto el foc immediat que posi fi a les tragèdies humanitàries que s’estan vivint. ‘El patiment no té fronteres i cal que ens unim per exigir un món millor’, va afegir.
Un Legat de Lideratge Moral
Illa també va expressar el seu condol per la mort del papa Francesc, reconeixent el seu impacte a Catalunya com una figura moral apreciada i respectada. ‘El seu lideratge ha transcendit les creences religioses, i la seva pèrdua deixa un buit en el cor de moltes persones’, va concloure.