Un homenatge visual a la història cultural
El nou mural realitzat per l’artista Elisa Capdevila s’erigeix com un tribut a la rica història del Teatre Talia. Ubicat a la paret mitgera adjacent a l’antic teatre, aquesta obra monumental es va culminar el passat 8 de novembre, amb el suport de la Plataforma Sant Antoni Recuperem el Talia, que agrupa diverses associacions veïnals.
Celebració de la inauguració
La inauguració del mural està prevista per al matí del 16 de novembre. Serà un esdeveniment festiu que comptarà amb actuacions de la Pallassa Txetake, un duet musical de l’Escola de Músics, així com la presència de l’artista Elisa Capdevila i altres figures destacades com Marc Folch i Toni Oller.
Un projecte comunitari amb arrels profundes
Aquest mural és el resultat d’un esforç col·lectiu comissariat per Street Art Barcelona, amb la participació activa d’una dotzena d’entitats veïnals. Fa més de deu anys que aquestes organitzacions han lluitat per la creació d’un nou teatre a la mateixa ubicació, i l’any 2021, l’Ajuntament va expropiar el terreny amb la intenció de desenvolupar habitatge protegit i un espai cultural. Actualment, el solar funciona com a punt de trobada comunitari i acull ocasionalment activitats culturals.
Un missatge feminista a través de l’art
La proposta artística d’Elisa Capdevila incorpora una perspectiva feminista, destacant la importància de les dones tant en el món del teatre com en la lluita per recuperar l’espai. Aquesta temàtica va ser seleccionada mitjançant un procés participatiu amb les entitats implicades.
El simbolisme de l’obra
Segons Capdevila, el mural captura el moment culminant d’una funció teatral, quan el teló cau i una actriu es desmaquilla al camerino. Aquest gest simbòlic es vincula directament amb la història del Talia i el seu tancament. L’artista expressa el seu orgull i satisfacció per poder contribuir amb la seva obra a un lloc tan significatiu de la seva ciutat.