Dades preocupants a les aigües residuals de Barcelona
Les últimes dades de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies han revelat un increment del 77,2% en la presència de ketamina a les aigües residuals de Barcelona el 2023. Això suposa un preocupant augment respecte a anys anteriors.
Augment de la detecció d’MDMA i altres substàncies
A més de la ketamina, s’ha observat un augment del 20% en la detecció d’MDMA a les aigües de la capital catalana. Aquests increments coincideixen amb una tendència a Europa on el consum d’aquestes substàncies està en augment, segons anàlisis realitzades en les aigües residuals.
Tendències a Barcelona i altres ciutats catalanes
Barcelona destaca com una de les ciutats catalanes amb més restes de cànnabis a les aigües residuals, ocupant una posició rellevant en el rànquing europeu. A més, altres ciutats com Tarragona i Lleida també han vist un augment en els nivells de cànnabis detectats a les aigües residuals.
Consum de drogues a Europa
L’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies apunta que el cànnabis és la substància il·lícita més consumida a Europa, amb milions d’usuaris estimats l’any passat. Les dades mostren un consum persistent de cocaïna principalment a l’oest i sud d’Europa, amb una tendència a l’alça en la presència d’MDMA en països com Bèlgica, França i Espanya.
Presència de metamfetamina a diverses regions
Tot i que la presència de metamfetamina és generalment baixa, s’ha detectat en diverses regions europees com la República Txeca, Eslovàquia, Bèlgica, Alemanya i altres. Aquesta substància també està present a Espanya, amb nivells comparativament més baixos.