La formiga boja i la seva expansió a Catalunya

Una espècie invasora a Barcelona

La formiga boja (Paratrechina longicornis), una espècia exòtica invasora, està proliferant a la ciutat de Barcelona i es creu que també s’està estenent a altres zones de Catalunya. Aquest insecte ja va ser detectat anteriorment al Port de Barcelona el 2021, el que va obligar a prendre mesures per part de les autoritats competents.

La presència d’aquesta formiga en les zones on s’ha estès té diversos impactes negatius. En primer lloc, desplaça les altres espècies natives i altres invertebrats, provocant un desequilibri en l’ecosistema. A més, aquesta formiga té una elevada capacitat destructiva i pot convertir-se en una plaga en edificis, infraestructures i fins i tot en terrenys agrícoles.

La preocupació pels nous focus

Recentment s’han detectat nous focus d’aquesta formiga a Montjuïc, concretament al cementiri i als jardins de mossèn Costa i Llobera. A més, s’ha observat la presència d’aquest insecte al centre de la ciutat, a la plaça Catalunya. Aquests nous focus han estat confirmats per experts en l’estudi d’insectes i control de plagues.

Els experts alerten que aquesta plaga de formigues podria ser difícil de controlar i que la detecció i actuació ràpides són essencials per evitar l’expansió massiva. En el cas del Port de Barcelona, la plaga es va detectar en una fase inicial, el que va permetre prendre mesures efectives per erradicar-la.

Una espècie invasora i adaptable

La formiga boja és considerada una espècie invasora segons la legislació estatal. Aquesta formiga és originària de l’Àfrica tropical i té una gran capacitat d’adaptació i dispersió. És una espècie omnívora que sol formar colònies petites amb un nombre reduït d’obreres i reines.

La seva presència a Catalunya es va detectar per primera vegada el febrer de 2020 al Port de Barcelona, quan es va trobar una obrera en una porta d’accés. Des de llavors, s’ha observat la seva expansió a altres zones de la ciutat, com Montjuïc i la plaça Catalunya.

La preocupació pels efectes ambientals i sanitaris

Els experts adverteixen que aquesta plaga de formigues pot tenir conseqüències ambientals i sanitàries significatives. La seva expansió descontrolada pot causar desequilibris en l’ecosistema i afectar altres espècies. És per això que és crucial prendre mesures per controlar la seva propagació i evitar els impactes negatius.

Conclusió

La proliferació de la formiga boja a Barcelona i altres zones de Catalunya és una preocupació creixent. Les autoritats i els experts en control de plagues estan treballant per prendre les mesures necessàries per evitar l’expansió massiva d’aquesta espècie invasora. És essencial actuar ràpidament i de manera efectiva per protegir l’ecosistema i prevenir els possibles impactes negatius.

Related posts

Significativa disminució dels senglars a Collserola: una nova era de gestió

Innovació Agrària a l’Alt Penedès: Preservant el Futur del Camp

Reinventant el Futur: L’Economia Circular com a Solució Sostenible