La situació ecològica dels rius d’Osona
La intensa sequera del 2021 ha posat de manifest la preocupant qualitat d’alguns cursos fluvials de la comarca d’Osona. Aquesta constatació prové de la memòria de l’avaluació de l’estat ecològic dels cursos fluvials, realitzada pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i l’Àrea Ambiental del Museu del Ter de Manlleu. Segons l’informe, la qualitat general de l’aigua es va veure afectada, amb la majoria dels paràmetres estudiats empitjorant respecte als anys anteriors.
Impacte de la sequera i l’ús d’adobs
La reducció dels cabals a causa de la sequera ha contribuït a la disminució de la qualitat biològica de l’aigua, afectant els macroinvertebrats aquàtics. A més, la menor quantitat d’aigua ha limitat la capacitat dels rius per diluir els contaminants directes i difusos, agreujant la situació.
Variabilitat de la qualitat dels rius
L’estudi també destaca que els rius que discorren per àrees forestals, com el Ges, la riera Major i el riu Ter, mostren qualitats positives, mentre que aquells que passen per terrenys agrícoles, industrials i urbans, com el torrent del Rimentol, el riu Gurri i el riu Meder, presenten qualitats entre mediocres i dolentes.
Recomanacions per a la millora de la situació
Núria Sellarès, investigadora del CERM, assenyala la necessitat de reduir l’ús de l’aigua en àmbits domèstics, industrials i agraris, incloent-hi els salts hidroelèctrics, com a mesura per abordar aquesta problemàtica.
Mostreig dels trams fluvials
Durant el 2021 es van analitzar tretze trams fluvials, incloent el riu Ter als termes municipals de Manlleu, les Masies de Voltregà i Torelló, el torrent del Rimentol, els rius Meder i Gurri als termes municipals de Vic i Gurb, la riera Major a Viladrau, i el riu Ges a Sant Pere de Torelló.