La Ribera d’Ebre es vesteix de colors amb la floració dels seus fruiters

La Ribera d’Ebre viu aquests dies una de les seves campanyes més espectaculars: la floració dels seus camps de fruiters. Els ametllers i els presseguers són els primers en oferir un espectacle de blanc i rosa que contrasta amb el verd del paisatge. El temps ha fet que la floració s’hagi retardat una mica, però això no ha impedit que aquest cap de setmana s’hagin organitzat diverses activitats dins del programa ‘La Ribera en flor’ a localitats com Vinebre i Ascó, on els visitants han pogut gaudir d’una ruta entre plantacions i d’un tast de productes locals de mel, vinagre i xocolata.

La caminada ha estat guiada per un expert en fruiticultura, que ha explicat les característiques dels diferents arbres i les seves varietats. Els participants han pogut observar de prop els ametllers, que són els que abans floreixen i que donen un toc de blanc al paisatge. Després vindran els presseguers i els cirerers, que aporten més color amb les seves flors rosades. La floració dura entre dues i tres setmanes, depenent de les condicions climàtiques, i es preveu que arribi al seu punt màxim els propers caps de setmana.

La ruta s’ha completat amb un tast de productes elaborats per l’apicultor Lluís Busom, de Mel Somper, que ha mostrat la seva tasca als assistents, majoritàriament provinents de Barcelona i el seu entorn. ‘La gent que ve té molta curiositat, sap el que vol i ve a viure la natura d’una manera diferent, com és la floració, que és un fenomen únic’, ha destacat Busom. El perfil dels turistes que acudeixen a la campanya és de proximitat, principalment catalans, però també valencians i habitants de la Franja.

Flors i territori, una combinació exitosa

‘La Ribera en flor’ és una iniciativa que busca crear sinergies entre diferents empreses i productors de la comarca, així com posicionar els seus atractius paisatgístics sense caure en la massificació. Així ho ha explicat a l’ACN la tècnica de desenvolupament turístic del consell comarcal de la Ribera d’Ebre, Mònica Sabaté, que ha afegit que la campanya permet donar a conèixer el conjunt de municipis en un moment especial com és el de la floració dels fruiters.

A diferència d’altres indrets, com ara Aitona, els camps de fruiters de la Ribera d’Ebre estan distribuïts per tota la comarca, fet que fa que la floració sigui més variada en el temps. El model ebrenc, a més, busca donar un valor afegit amb propostes que combinen el coneixement del territori des de diverses perspectives.

Així, el programa inclou sortides amb bicicleta o carro, tallers d’escriptura o tastos de vermuts, vins, mel o pastissets típics de la zona. ‘Des del primer moment vam tenir clar que el programa no podia ser només passejar pels camps florits, sinó que calia afegir-hi altres activitats. D’una banda, amb els productes agroalimentaris, no solament relacionats amb la fruita, sinó també amb l’oli i vi, melmelades, postres dolços i begudes típiques de la comarca, però també amb el patrimoni cultural i històric’, ha assegurat Sabaté.

A l’espera de l’esclat de la resta d’arbres

Pel que fa a la floració, després dels ametllers els seguiran els presseguers i finalment, els cirerers, situats a les zones més elevades com ara la Torre de l’Espanyol, Tivissa o la Serra d’Almos. El programa ‘La Ribera en flor’ s’allargarà previsiblement fins a principis d’abril en tretze municipis de la comarca.

Pendents del temps que farà els propers dies, i per tant, de com evolucionarà la floració, la Ribera d’Ebre espera superar els 1.200 visitants de la campanya anterior, tot i que l’organització posa l’accent en la qualitat de la proposta més que no pas en la quantitat de participants.

Related posts

Significativa disminució dels senglars a Collserola: una nova era de gestió

Innovació Agrària a l’Alt Penedès: Preservant el Futur del Camp

Reinventant el Futur: L’Economia Circular com a Solució Sostenible