Les pluges no fan ni pessigolles a la sequera

Resum de l’article original

El front atlàntic que ha afectat Catalunya des de divendres no ha fet ni pessigolles a la sequera. Molt vent -amb un greu accident a PortAventura-, nevades a la cara nord del Pirineu i pluges molt discretes a la resta del país. Només cal destacar registres notables a la Selva i altres punts de les comarques gironines, bàsicament en conques hidrogràfiques sense embassaments.

Precipitacions a les capçaleres del Ter i el Llobregat

A les capçaleres del Ter i el Llobregat les precipitacions han deixat entre 1 i 5 litres. En la primera part de l’episodi, les precipitacions es van concentrar al terç central del país, deixant de banda la zona que abasteix hídricament el país. En aquest sentit, cal destacar registres entre els 10 i els 20 litres a comarques com el Barcelonès, el Vallès Oriental o el Garraf. També van superar els 10 litres en localitats de Ponent i les Terres de l’Ebre.

Nevades a les muntanyes del Ripollès i la Cerdanya

A les muntanyes del Ripollès i la Cerdanya, la neu ha estat anecdòtica, amb una enfarinada per sobre dels 1.800 metres que, en molts punts, ja havia desaparegut al cap de poques hores.

Precipitacions destacades a les comarques de Girona

La pluja només va ser generosa a l’interior de les comarques de Girona. Destaquen els 41 litres a Santa Coloma de Farners, a la conca de la Tordera. Unes precipitacions que també van afectar punts del Gironès, el sud de Garrotxa i, fins i tot, l’Alt Maresme. La millor notícia van ser els 31 litres a tocar de l’embassament de Susqueda.

Els embassaments continuen baixant

Malgrat les pluges, els embassaments continuen baixant. Aquest dilluns els pantans de les conques internes de Catalunya se situen en un 15,32%, un nou mínim històric. Destaca el cas de Sau que es continua buidant en favor de Susqueda i ja està per sota d’un 3%, una xifra mai vista.

Evolució de les reserves al sistema Ter-Llobregat

De fet, el sistema Ter-Llobregat no ha parat de perdre reserves d’ençà que es va declarar l’emergència per sequera. Just fa dues setmanes va baixar del llindar dels 100 hm3 i aquest dilluns se situen en 96,6 hm3.

La situació de l’embassament de Darnius-Boadella

Una de les conques en emergència des de fa mesos és la Muga. Allà, l’embassament de Darnius-Boadella ja només està a l’11,5% de capacitat i només una primavera plujosa pot evitar un estiu molt complicat en una de les zones amb més pressió turística del país.

Previsió del temps

Després del front d’aquest cap de setmana, per aquest dilluns encara bufarà el vent i quedarà restes d’inestabilitat a punts del Pirineu. Tanmateix, a partir de dimarts l’anticicló tornarà a ser l’amo senyor de la situació. Les temperatures diürnes es tornaran a enfilar, es mantindran les glaçades febles a punts d’interior i no s’esperen precipitacions almenys durant una desena llarga de dies. Una nova mala notícia per a la sequera.

Related posts

Significativa disminució dels senglars a Collserola: una nova era de gestió

Innovació Agrària a l’Alt Penedès: Preservant el Futur del Camp

Reinventant el Futur: L’Economia Circular com a Solució Sostenible