Llagostí cafè: una nova espècie invasora a les Terres de l’Ebre

Introducció

Una nova espècie de llagostí, coneguda com a llagostí cafè, ha estat detectada a les aigües marines i salobres de les Terres de l’Ebre, especialment a la zona sud, que inclou la Ràpita i les Cases d’Alcanar. Aquesta informació ha estat proporcionada per la Generalitat, que ha realitzat un estudi en col·laboració amb l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) [[1]](https://www.ara.cat/llengua/5-arguments-5-trucs-no-canviar-llengua-no-incomodi_1_4544047.html).

Característiques del llagostí cafè

El llagostí cafè, amb el nom científic Penaeus aztecus, no és comercialitzat de forma independent a les llotges. Fins ara, s’ha venut conjuntament amb el llagostí local o amb la gamba blanca. No obstant això, aquesta nova espècie és considerada una espècie invasora

Presència a Catalunya

L’estudi s’ha centrat principalment a la zona del mar de l’Ebre, des de les Cases d’Alcanar fins a l’Ametlla de Mar, ja que aquest entorn natural ofereix condicions idònies per a l’expansió de noves espècies procedents d’aigües càlides. Els resultats mostren que el llagostí cafè està present en totes les localitats, amb captures que varien entre pocs individus i un màxim d’uns 4 kg per dia, depenent de la localitat, el tipus d’art emprat i l’estacionalitat [[1]](https://www.ara.cat/llengua/5-arguments-5-trucs-no-canviar-llengua-no-incomodi_1_4544047.html).

Comercialització i conseqüències

Actualment, el llagostí cafè representa un recurs addicional per a la pesca mediterrània, tot i que només a escala local. A països com Turquia i Itàlia, es pesca en grans quantitats amb xarxes d’arrossegament de fons i tresmalls, i es ven a preus elevats per la seva qualitat gastronòmica. No obstant això, la presència d’aquesta nova espècie podria suposar un risc per al llagostí autòcton més rellevant, el Penaeus kerathurus. Alguns pescadors ja han constatat una disminució de la gamba autòctona com a possible conseqüència de la competència entre les dues espècies

Origen i dispersió

El llagostí cafè té el seu origen a la costa est de Mèxic i els Estats Units, i va ser introduït al mar Mediterrani l’any 2009 al sud de Turquia. Des de llavors, s’ha estès per tota la Mediterrània gràcies a la seva elevada capacitat de proliferació i dispersió [[1]](https://www.ara.cat/llengua/5-arguments-5-trucs-no-canviar-llengua-no-incomodi_1_4544047.html).

Conclusió

En resum, el llagostí cafè és una nova espècie invasora que ha estat detectada a les Terres de l’Ebre. Aquesta espècie, originària de Mèxic i els Estats Units, ha estat introduïda al mar Mediterrani i representa un risc per al llagostí autòcton. Cal prendre mesures per controlar la seva expansió i protegir les espècies locals

Related posts

Significativa disminució dels senglars a Collserola: una nova era de gestió

Innovació Agrària a l’Alt Penedès: Preservant el Futur del Camp

Reinventant el Futur: L’Economia Circular com a Solució Sostenible