El caravàning, una tendència al alça després de la pandèmia
El sector de les autocaravanes està vivint un moment d’esplendor, especialment després de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Molts viatgers han optat per aquesta modalitat de transport i allotjament que els permet gaudir de la natura i la llibertat sense renunciar a les comoditats. Segons les dades de la Federació Espanyola d’Autocaravanes (FEAC), el nombre d’autocaravanes registrades a la demarcació de Lleida ha crescut un 30% en els últims dos anys, passant de 1.500 el 2021 a 1.950 el 2023.
Lleida, una destinació preparada per acollir el turisme d’autocaravanes
Aquest augment de la demanda d’autocaravanes ha fet que les comarques de Lleida s’hagin adaptat per oferir els serveis i les instal·lacions necessàries per a aquest tipus de turisme. Actualment, la demarcació compta amb 72 àrees de servei i 1.081 places per estacionar i pernoctar amb autocaravanes. Aquestes àrees ofereixen serveis com connexions elèctriques, subministrament d’aigua, àrees de descans i vigilància. La comarca amb més àrees de servei és l’Urgell, amb 15, seguida de la Noguera, amb 11, i el Segrià, amb 10.
Aquesta informació es recull a l’estudi “El turisme d’autocaravanes a la demarcació de Lleida”, elaborat per la Càtedra de Turisme d’Interior i de Muntanya de la Universitat de Lleida (UdL), que fa una anàlisi del sector del turisme d’autocaravanes a Lleida, amb dades actualitzades el 2023.
Les comarques de Ponent, les més beneficiades per l’auge de les autocaravanes
El turisme d’autocaravanes ha suposat una oportunitat per a les comarques de Ponent, que tradicionalment no eren les més visitades pels turistes. Aquestes comarques han sabut aprofitar els seus atractius naturals, culturals i gastronòmics per captar l’interès dels viatgers amb autocaravana. Activitats i experiències relacionades amb l’oleoturisme, l’enoturisme o el fruiturisme, un ric patrimoni monumental i arquitectònic, la creació de noves activitats culturals i la valorització d’algunes ja existents han fet que les Terres de Lleida s’hagin convertit en un destí turístic de qualitat que reuneix alguns dels principals requisits que busquen els amants del caravàning: natura, tranquil·litat i autenticitat.
Segons l’estudi de la UdL, el professor Jaume Macià, autor de l’estudi, destaca que les comarques de Ponent han sabut adaptar-se a aquest canvi en la forma de viatjar, mentre que el Pirineu i l’Aran ja disposaven d’una oferta d’allotjament consolidada. Així, les autocaravanes han contribuït a diversificar i desestacionalitzar el turisme a la demarcació de Lleida.