Els ‘renders’ són imatges o vídeos generats per ordinador que mostren com serà un projecte quan s’executi. Es tracta d’una eina molt emprada per visualitzar el futur d’una obra que encara és només un esbós. Però no sempre els ‘renders’ reflecteixen la realitat amb fidelitat, sinó que a vegades són exercicis de fantasia que acaben decebent quan es comparen amb el resultat final. Com diu el refrany, el ‘render’ ho aguanta tot.
Els ‘renders’ de l’Ajuntament de Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona és un dels que més utilitza els ‘renders’ per presentar els seus projectes urbans. En el mandat anterior, el govern municipal de llavors va fer servir aquest recurs per mostrar les seves grans obres, però moltes d’elles van acabar sent molt diferents del que s’havia anunciat. Aquest mateix mitjà va fer una comparativa entre els ‘renders’ i la realitat del pessebre de l’Ajuntament de Barcelona del 2021, i va evidenciar les discrepàncies.
Un altre exemple és el del nou paviment de la Rambla, que està en procés de remodelació. Els ‘renders’ que va difondre l’Ajuntament de Barcelona mostraven un contrast marcat entre els diferents tipus de paviment, que donaven un aspecte renovat i dinàmic al passeig més emblemàtic de la ciutat. Però quan els ciutadans han pogut caminar per la primera fase de la reurbanització, han vist que el contrast era molt més tènue i apagat, i que el nou paviment no tenia cap personalitat pròpia. Fins i tot, alguns han començat a trobar a faltar el paviment amb forma d’onades que desapareixerà progressivament. La diferència era tan gran que en una reunió de treball amb mitjans de comunicació, responsables municipals van recordar que el que preval en els nous projectes són els plecs de licitació on s’especifiquen amb detall els materials que s’utilitzen i no els ‘renders’ que els publiciten.
Un canvi de rumb en l’ús dels ‘renders’
En aquest context, el govern municipal liderat per l’alcalde Collboni ha decidit ser més prudent a l’hora d’usar els ‘renders’, un gir que aquest dilluns s’ha plasmat en la presentació dels projectes de reurbanització de la plaça dels Àngels. L’arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas, durant la presentació dels projectes, va afirmar que cal anar “alerta” amb els ‘renders’ i va recordar que les imatges que s’han donat a conèixer “són estudis preliminars que no representen una proposta definitiva, però que permeten il·lustrar el que es vol explicar” respecte a la futura plaça dels Àngels. Aquesta precaució s’ha traslladat al dossier de premsa entregat als mitjans de comunicació on, com a novetat important, els ‘renders’ s’han acompanyat de la nota ‘estudis preliminars no representen una proposta definitiva’. Així doncs, un canvi de direcció per aturar una forma de promocionar els projectes de la ciutat després dels fracassos produïts en el mandat anterior.