Inici » La Ruanda silenciada, una història que Manresa recolza

La Ruanda silenciada, una història que Manresa recolza

by PREMIUM.CAT
una mujer con una túnica blanca camina por un camino de tierra hacia una casa con montañas al fondo, Chinwe Chukwuogo-Roy, imagen promocional, una pintura mate, samikshavad

Un documental revela la part oculta del genocidi ruandès

Un documental que encara no ha vist la llum de forma oficial ha aconseguit captar l’atenció d’un centenar de persones que han assistit, aquest dijous a la nit, a la seva projecció a l’auditori de la Plana. Es tracta de Víctimes de la impunitat. L’altre genocidi de Ruanda, un treball del periodista Jon Cuesta que mostra la realitat silenciada del conflicte que va assolar el país africà el 1994. El director espera poder distribuir el documental pels circuits comercials el proper mes de maig. El que va començar com un «reportatge petit» s’ha convertit en un compromís personal amb una causa que «tristament, segueix sent d’actualitat».

El Memorial Flors Sirera recorda els conflictes oblidats

L’acte ha estat organitzat pel Memorial Flors Sirera pels conflictes oblidats, que té com a objectiu conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre les situacions de violència i injustícia que pateixen molts pobles del món. El memorial porta el nom de la cooperant manresana Flors Sirera, que va ser assassinada a Ruanda el 1997 i que enguany es compleixen 27 anys de la seva mort. La seva família, com la seva mare i la seva germana, ha estat present a l’acte, així com l’advocat Jordi Palou Loverdos, que representa la querella contra els responsables del seu assassinat. Flors Sirera és una de les moltes víctimes de la impunitat que pateix el poble ruandès.

Un testimoni directe de la història no oficial

El periodista Jon Cuesta no ha pogut assistir a la projecció per motius d’agenda, però ha enviat un vídeo on explica com va conèixer la història no oficial del genocidi ruandès. Va ser el 2014, quan va viatjar al país amb motiu dels 20 anys de la massacre. «No vaig necessitar fer una gran recerca. Només vaig haver d’arribar allà i obrir els ulls. El que vaig veure va ser la por de la gent, el silenci, el govern controlant tot el que havia de veure i on havia d’anar». Alguns periodistes es van conformar amb això, però ell no, i va decidir contactar amb els pocs opositors que quedaven al país «d’una forma una mica rara. De nit i sense que em veiessin» i, més tard, a Bèlgica, on tampoc es va sentir segur perquè «a Europa també han assassinat ruandesos. A mi em van vigilar, em van fer fotos i ho tinc enregistrat. Estava en un poblet parlant amb un que era enemic del règim» del president Paul Kagame, que encara governa el país.

Un documental compromès i arriscat

Cuesta reconeix que no pot ni vol tornar a Ruanda. «Per precaució, és millor no tornar-hi». En el seu segon viatge, va aconsellar al guionista del documental, Xurxo Fernández, i al càmera, que fessin una còpia del material en un disc dur que un col·laborador de Victoire Ingabire, la principal opositora del règim de Kagame, havia de portar al Congo, on ells també van anar després. «Aquesta persona va aparèixer dos dies més tard brutalment assassinada». El documental és un homenatge a totes les persones que han perdut la vida per defensar la veritat i la justícia a Ruanda.

Un vincle amb Manresa i la història de la Flors

Abans de la projecció, hi ha intervingut Pere Massegú, regidor de Cooperació, que ha remarcat la importància d’actes com el d’avui per donar a conèixer els conflictes oblidats, i Jordi Pons, d’Inshuti, que ha presentat la producció documental de Cuesta i ha anunciat que el documental es podrà veure, quan s’estreni, per Amazon Prime i Filmin. Cuesta ha expressat el seu desig de tornar a Manresa quan el documental es llanci oficialment. Diem tornar perquè, tot i que no ha pogut ser-hi aquesta nit, «hi vam gravar algunes entrevistes i em vaig quedar amb les ganes de fer alguna cosa amb la història de la Flors». Ha recordat, tal com va publicar Regió7 als 25 anys de l’assassinat de la manresana, que va deixar un regal als seus amics sota el llit per si no tornava de Ruanda.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00