Introducció
Les eleccions europees del proper 9 de juny han tornat a posar sobre la taula el debat sobre l’oficialitat del català, el gallec i l’eusquera a la Unió Europea. Malgrat els esforços del govern espanyol, aquesta qüestió es troba estancada des de fa vuit mesos, després de 5 reunions. En aquest article, explorarem el debat actual i els esforços per aconseguir que aquests idiomes siguin reconeguts com a llengües oficials de la UE.
El debat sobre el català a la UE
El camí cap a l’oficialitat del català a la UE va començar fa gairebé un any. Malgrat els intents del govern espanyol, aquesta qüestió no ha avançat significativament. En diverses reunions entre els 27 estats membres, Espanya ha defensat que es tracta d’una qüestió d’identitat nacional i ha presentat diversos documents per convèncer els altres estats. No obstant això, hi ha reticències per part d’alguns estats, com Lituània i Suècia, que mostren preocupació per les possibles repercussions de reconèixer aquests idiomes com a oficials. Tot i els esforços del govern espanyol, encara no s’ha aconseguit el suport necessari per fer avançar aquesta iniciativa.
El català al Parlament Europeu
A més del debat sobre l’oficialitat del català a la UE, també hi ha hagut discussions sobre l’ús del català al Parlament Europeu. Tot i que aquesta proposta també està estancada des de fa uns mesos, hi ha possibilitats que l’ús del català sigui aprovat tant al Consell com a l’Eurocambra. Però per aconseguir-ho, caldrà el suport d’una majoria dels vicepresidents de la Mesa del Parlament Europeu. Els socialistes i els Verds/ALE són els principals impulsors d’aquesta mesura.
Conclusió
En resum, el debat sobre l’oficialitat del català a la UE continua sense avançar de manera significativa. Tot i els esforços del govern espanyol, encara hi ha reticències per part d’alguns estats membres. A més, també s’està debatent l’ús del català al Parlament Europeu. Caldrà seguir seguint aquesta qüestió per veure si hi ha canvis en el futur.