L’impacte de la pandèmia en la salut mental a Catalunya

Augment de les conductes suïcides no mortals

Un estudi realitzat per l’Institut de Recerca Sant Pau ha revelat que les conductes suïcides no mortals han augmentat un 50,77% després del confinament a causa de la pandèmia de la Covid-19 (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). Aquest augment ha estat significatiu i s’ha observat especialment entre les dones joves i els menors d’edat. Aquestes dades posen de manifest l’impacte prolongat de la pandèmia en la salut mental de la població catalana.

Els resultats de l’estudi

L’estudi s’ha centrat en les conductes suïcides no letals, com ara la ideació o els intents de suïcidi (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). S’han analitzat les dades recopilades en tres períodes: el de preconfinament, el de confinament i el de postconfinament. Durant el confinament, s’ha observat una reducció d’aquestes conductes, però després de les mesures més estrictes, han augmentat de forma significativa.

Factors que poden explicar l’augment

Segons els experts, l’augment de les conductes suïcides no mortals després del confinament pot ser atribuït a diversos factors. Durant l’estricta quarantena, les persones tenien menys accés a mètodes per treure’s la vida, entre altres raons, la qual cosa pot explicar la reducció durant aquest període. No obstant això, després del confinament, s’han produït factors complexos com l’aïllament i els desafiaments econòmics, que han contribuït a l’augment de les conductes suïcides no mortals.

La importància de la salut mental en situacions similars

Els experts destaquen la necessitat d’implementar estratègies preventives i de considerar la salut mental com una part essencial de la salut pública en situacions similars (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). Aquest estudi ha posat de manifest que la salut mental és un problema de salut pública molt més global del que es pensava, ja que no només afecta a persones amb un diagnòstic psiquiàtric, sinó a tota la població.

Les conclusions de l’estudi

Els investigadors han conclòs que les conseqüències de fenòmens com la pandèmia tenen un impacte profund en la salut mental i que s’han d’abordar des d’una perspectiva de salut pública, no només de psiquiatria (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). A més, s’ha destacat la importància de preveure aquests impactes en situacions similars en el futur.

Related posts

La Importància de les Xarxes Socials en el Creixement Casteller

Noves oportunitats per a mitjans: subvencions per a projectes de comunicació

Verónica Sánchez: Un viatge a la comèdia amb ‘La Favorita 1922’