Recerca Judicial a Marxa
La Seguretat Social, després de rebre una auditoria de Deloitte, ha remès l’informe a la fiscalia, que ha detectat indicis de delicte i ha traslladat el cas a Batllia, un tribunal especialitzat en assumptes de la Funció Pública.
La Batllia ha decretat el secret de sumari durant tres mesos, el termini màxim permès a les diligències prèvies.
La policia judicial, amb el suport de la unitat de delictes econòmics i funcionaris de delictes tecnològics, ja ha realitzat una inspecció a la seu de la Seguretat Social, recopilant documentació i proves rellevants per a la investigació.
Administració Deslleial del Patrimoni Públic
La Batllia investiga una possible administració deslleial del patrimoni públic, segons l’article 389 del Codi Penal, que castiga les autoritats o els funcionaris que abusin de les seves competències en benefici propi o de tercers, causant perjudicis a l’entitat pública.
Paralització de la Comissió d’Enquesta Parlamentària
L’inici de la investigació judicial ha paralitzat la comissió d’enquesta del Consell General, que tenia previst escoltar tècnics i exdirectius de la Seguretat Social el 8 de maig.
L’article 49 c) del Reglament del Consell General estableix que la comissió d’enquesta no pot reclamar la presència de persones que estiguin subjectes a un procediment jurisdiccional relacionat amb l’objecte de la investigació.
La Seguretat Social ha informat la comissió parlamentària de la investigació judicial en curs, cosa que ha portat a la paralització dels treballs.
Possible Component Delictiu
La investigació se centra a determinar si el comportament de la Seguretat Social, especialment des del 2016, ha tingut un component delictiu.
El suposat forat en els darrers tres anys puja a més d’1 milió d’euros, mentre que la xifra total de pagaments indeguts des del 1971 podria superar els 8,5 milions d’euros.