Dia Nacional de l’Exili des de Portbou: «Recordar l’exili és una eina perquè esdeveniments així no es tornin a repetir»

El Dia Nacional de l’Exili i la Deportació

El 5 de febrer es commemora el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, una efemèride que recorda els milers de persones que van emprendre el camí de l’exili després de la Guerra Civil. Aquesta data, instaurada per la Generalitat el 2017, té com a objectiu mantenir viva la memòria d’aquells que van haver de fugir de l’ofensiva franquista.

El Dia Nacional de l’Exili a Portbou

El Dia Nacional de l’Exili i la Deportació es commemora a Portbou, un dels principals punts de sortida cap a l’exili dels republicans catalans al final de la Guerra Civil. Aquest any, el Govern ha organitzat un acte d’homenatge a Portbou, que ha inclòs una ofrena floral al Memorial de la Retirada ubicat al coll dels Belitres.

La consellera de Justícia i Memòria, Gemma Ubasart, i la consellera de Territori, Ester Capellà, han presidit la comitiva que ha recorregut el camí fins al Memorial Walter Benjamin. Aquesta ruta de gairebé dos quilòmetres recorda el trajecte que van fer els republicans catalans cap a l’exili. Durant l’acte, Ubasart ha destacat la importància de recordar l’exili com a eina per evitar que esdeveniments similars es repeteixin en el futur.

El llegat històric dels exiliats

Durant l’acte, la consellera Ubasart ha elogiat el llegat històric dels exiliats, com ara Lluís Companys, Mercè Rodoreda, Pere Quart i Pompeu Fabra, que van haver de fugir i exiliar-se. Aquests destacats representants del panorama polític i intel·lectual català van contribuir a l’etapa republicana, una de les experiències més importants de la història recent de Catalunya.

La consellera també ha destacat la importància de no quedar-se només amb la tristesa de l’exili, sinó de mantenir viva la memòria republicana i el llegat de llibertat, autogovern i justícia social que va deixar.

La necessitat de recordar

La consellera de Territori, Ester Capellà, ha recordat durant l’acte les milers de persones que van haver de fugir de la guerra devastadora i que van perdre-ho tot. Aquest acte també serveix per reivindicar que Catalunya vol ser un país d’acollida i promoure la cultura de la pau.

Capellà ha destacat que l’exili és una realitat propera als catalans i catalanes, ja que moltes generacions han patit i encara pateixen l’exili per defensar la democràcia. El Govern de la Generalitat manté el compromís de reconèixer la memòria democràtica com a fonament dels valors del país.

El compromís de Portbou

L’alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, ha reafirmat el compromís del municipi amb la promoció de la memòria democràtica. Portbou ha dut a terme diversos projectes de memòria i ha acollit l’acte d’homenatge al Memorial Walter Benjamin. Durant l’acte, s’ha visitat també el cementiri municipal on està enterrat aquest filòsof alemany d’origen jueu, que es va suïcidar a Portbou el 1940 fugint del nazisme.

Related posts

El debat sobre la identitat de gènere al Regne Unit: una nova perspectiva

El periodisme davant la tirania de les mètriques

La realitat del transport ferroviari a Catalunya: un repte permanent