Un malson per a la comunitat acadèmica
La universitat sueca Karolinska Institutet (KI) a Estocolm ha patit un desastre quan un congelador ha deixat de funcionar, provocant la destrucció d’anys d’investigació. Aquesta pèrdua no només representa un greu contratemps en termes de coneixement, sinó que també es tradueix en una pèrdua econòmica significativa, amb un cost estimat de milions d’euros, segons The Guardian.
L’accident va tenir lloc durant les vacances de Nadal, quan es va produir una interrupció en el subministrament de nitrogen líquid als dipòsits criogènics on es guardaven les mostres a una temperatura de -190 °C. Aquesta interrupció va durar cinc dies, superant el límit de quatre dies que els dipòsits poden aguantar sense nitrogen addicional.
Impacte devastador en les investigacions de leucèmia
Les investigacions sobre la leucèmia han estat les més afectades, ja que les mostres de pacients recollides durant fins a 30 anys s’han perdut. Això ha generat una gran consternació, i tot i que s’ha obert una investigació interna a la universitat i s’ha denunciat l’incident a la policia, l’impacte d’aquest mal funcionament del congelador és tan gran que les institucions acadèmiques volen investigar què ha fallat.
Conseqüències econòmiques i acadèmiques
A nivell econòmic, s’estima que la pèrdua ascendeix als 43 milions d’euros, segons mitjans locals. Tot i que la universitat no ha fet cap estimació oficial, el degà Matti Sällberg ha assenyalat que les pèrdues podrien arribar fàcilment als milions d’euros.
A més de l’impacte econòmic, les conseqüències acadèmiques són enormes. El Karolinska Institutet és la seu de l’Assemblea Nobel, encarregada de seleccionar els guanyadors del premi Nobel de fisiologia o medicina, la qual cosa posa de manifest la importància i l’excel·lència de les investigacions que s’hi duen a terme.