Inici » El pangasius, un peix controvertit però popular

El pangasius, un peix controvertit però popular

by premium.cat
un pez con la boca abierta en un plato con un tenedor y un cuchillo sobre una mesa con un cuchillo y un limón, Carpoforo Tencalla, pez perdido, una fotografía de archivo, surrealismo

Introducció

El pangasius, conegut científicament com a pangasius hypophthalmus, és un peix que es cria en aqüicultura d’aigua dolça i és un dels peixos més consumits a Europa. Tot i que és un peix controvertit, el seu preu assequible i el seu sabor suau fan que encara sigui popular en alguns mercats.

Origen i característiques

El pangasius és originari del Vietnam i es cria principalment en rius asiàtics com el Mekong. Aquest peix pot arribar a fer fins a 1,5 metres de llarg i pesar més de 40 quilos. Té una coloració gris i carn blanca, i gairebé no té espines, fet que el fa atractiu per a moltes persones, especialment per als nens.

Nutrició i valors

El pangasius és conegut per ser un peix baix en greix i alt en proteïnes. Segons la Base de Dades Espanyola de Composició d’Aliments, 100 grams de pangasius contenen aproximadament 13 grams de proteïna i només 1,2 grams de greix. Tot i això, en comparació amb altres peixos consumits a Europa, com el lluç o el llenguado, el pangasius té menys proteïna i àcids grassos poliinsaturats.

Contaminació i seguretat alimentària

Una de les principals preocupacions sobre el pangasius és la seva procedència i els nivells de contaminació als quals pot estar exposat. Els rius asiàtics on es cria el pangasius, com el Mekong, pateixen elevats nivells de contaminació. A més, s’ha detectat la presència de mercuri en algunes mostres de pangasius, encara que en quantitats que no superen els límits establerts per la legislació europea.

Recomanacions i conclusió

Malgrat les polèmiques i preocupacions, les autoritats sanitàries asseguren que el pangasius importat i comercialitzat a Espanya està sotmès a controls de qualitat i seguretat alimentària. No obstant això, es recomana consumir el pangasius dins d’una dieta variada i equilibrada, i limitar-ne el consum en infants. També es recomana optar per altres peixos amb millor qualitat nutricional i una procedència més sostenible.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00