Introducció
Després de l’expressió sostre de vidre, també s’ha popularitzat la del precipici de vidre. Aquest terme va ser encunyat pels professors Michelle K Ryan i Alexander Haslam de la Universitat d’Exeter. El precipici de vidre també es refereix a les dones i té un càlcul molt més maquiavèl·lic que el sostre de vidre.
El precipici de vidre en diferents àmbits
El precipici de vidre es presenta en diferents àmbits com empreses, política i àmbit cultural. Quan hi ha una situació de crisi irresoluble, com expedients de reducció d’ocupació, els caps masculins cedeixen a les dones els seus alts càrrecs amb condescendència. Això fa que les dones hagin de gestionar la crisi que ells han generat, mentre ells se’n desentenen. Aconsegueixen cremar i calcinar les dones que els fan por. Superada la crisi, les dones són relegades al seu lloc inferior habitual.
La situació a Catalunya
A Catalunya, només el 37% dels alts càrrecs estan ocupats per dones. A més, les dones cobren uns 5.900 € bruts anuals menys que els homes. El 80% dels contractes amb reducció de jornada són de les dones i, d’aquests, un 95% és per tenir cura de les tasques domèstiques i de cura. Tot això sense rebre el reconeixement i les recompenses que mereixen per aquests sacrificis.
La necessitat de canvi
És necessari treballar per empoderar les dones en àmbits com el tecnològic, on es preveu un gran futur. Cal superar els estereotips i les barreres que impedeixen a les dones accedir a aquests àmbits. També és important implementar protocols contra l’assetjament i promoure la igualtat de gènere en les empreses.
Conclusió
El precipici de vidre és una realitat que afecta les dones en el món laboral. És necessari treballar per eliminar aquesta discriminació i garantir la igualtat d’oportunitats per a tothom.