Inici » Hamàs acceptarà un alto el foc si ho dictamina el Tribunal Internacional de Justícia

Hamàs acceptarà un alto el foc si ho dictamina el Tribunal Internacional de Justícia

by PREMIUM.CAT
un grupo de soldados caminando por un camino de tierra con humo saliendo del cielo detrás de ellos y edificios al fondo, Amir Zand, vfx, una foto, les nabis

La posició de Hamàs

Hamàs ha manifestat que respectarà un alto el foc si ho determina el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), que aquest divendres farà pública la seva decisió sobre la denúncia de Sud-àfrica contra Israel per genocidi contra els palestins. “Si el tribunal de la Haia ordena un alto el foc, el Moviment de Resistència Islàmica Hamàs s’hi adherirà sempre que l’adversari el compleixi”, ha declarat el grup en un comunicat d’aquest dijous, en el qual ha afirmat que es fonamenta en “els principis bàsics de reciprocitat i dret internacional”.

Així mateix, el grup ha assegurat que alliberarà els més de 100 ostatges que manté en el seu poder si Israel “llibera els presoners palestins que té empresonats”. També reclama que l’Estat jueu “acabi amb el seu setge de 18 anys sobre Gaza i permeti l’entrada de tota l’ajuda (humanitària) necessària per al sosteniment del poble palestí i la seva reconstrucció”.

La decisió del Tribunal Internacional

El TIJ es reunirà aquest divendres en una sessió pública per anunciar si atorga les mesures cautelars sol·licitades per Sud-àfrica, que obligarien Israel a un alto el foc immediat a la Franja —encara que el govern israelià no té intenció de respectar la mesura—. La decisió s’inscriu en el cas iniciat per Sud-àfrica el passat 29 de desembre, en el qual acusa Israel de tenir “intencions genocides” respecte de la població palestina de Gaza amb la seva ofensiva militar. Les audiències sobre les mesures cautelars van tenir lloc els dies 11 i 12 de gener, amb els països exposant els seus arguments sobre la qüestió. Aquest dijous, el govern israelià ha expressat confiança que el tribunal rebutgi les acusacions “falses i enganyoses” de Sud-àfrica, tot i que Benjamin Netanyahu s’ha reunit amb els ministres de Justícia i d’Afers Estratègics, així com amb el fiscal general i el cap del Consell General de Seguretat, per analitzar les possibles vies d’actuació davant la decisió que es prengui aquest divendres.

A la demanda, Sud-àfrica va demanar al TIJ que indicàs mesures per “protegir contra danys majors, greus i irreparables els drets del poble palestí en virtut de la Convenció sobre el Genocidi”. També va acusar Israel de tenir un “patró genocida” a les polítiques sobre els palestins i va denunciar assassinats en massa, desplaçament forçat i llenguatge de deshumanització. Per la seva banda, Israel va rebutjar les acusacions, va justificar la seva guerra a Gaza com el seu “dret inherent a defensar els seus ciutadans” de Hamàs, va advertir que les mesures cautelars impediran el rescat dels ostatges i va culpar Sud-àfrica de presentar una “imatge fàctica i jurídica profundament distorsionada” al tribunal.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00