La postura de Hamàs davant el tribunal de l’Haia
Hamàs ha manifestat que respectarà un cessament al foc si ho ordena el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), que aquest divendres emetrà la decisió sobre la denúncia de Sud-àfrica contra Israel per genocidi contra els palestins. “Si el tribunal de l’Haia decideix un cessament al foc, el Moviment de Resistència Islàmica Hamàs s’adherirà a un cessament al foc sempre que l’enemic el compleixi”, ha declarat el grup en un comunicat d’aquest dijous, en què ha afirmat que es basa en “els principis bàsics de reciprocitat i dret internacional”.
Així mateix, el grup ha assegurat que alliberarà els més de 100 ostatges que encara té en el seu poder si Israel “solta els presos palestins que té empresonats”. També reclama que l’Estat jueu “acabi amb el bloqueig de 18 anys sobre Gaza i permeti l’ingrés de tota l’ajuda (humanitària) necessària per alleujar el poble palestí i reconstruir-lo”.
La decisió del Tribunal Internacional
El TIJ es reunirà aquest divendres en una sessió pública per anunciar si atorga les mesures cautelars sol·licitades per Sud-àfrica, que obligarien Israel a cessar el foc immediat a la Franja —encara que el govern israelià no té intenció d’acatar la mesura—. La decisió s’emmarca en el cas iniciat per Sud-àfrica el 29 de desembre passat, en què acusa Israel de tenir “intencions genocides” respecte de la població palestina de Gaza amb la seva ofensiva militar. Les audiències sobre les mesures cautelars van tenir lloc els dies 11 i 12 de gener, amb els països exposant els arguments sobre la qüestió. Aquest dijous, el govern israelià ha mostrat confiança que el tribunal rebutgi les acusacions “infundades i falses” de Sud-àfrica, encara que Benjamin Netanyahu s’ha reunit amb els ministres de Justícia i d’Afers Estratègics, així com amb el fiscal general i el cap del Consell General de Seguretat, per analitzar les possibles vies d’actuació davant de la decisió que es prengui aquest divendres.
A la demanda, Sud-àfrica ha demanat al TIJ que indiqués mesures per “protegir contra danys majors, greus i irreparables els drets del poble palestí en virtut de la Convenció sobre el Genocidi”. També va acusar Israel de tenir un “patró genocida” a les polítiques sobre els palestins i va denunciar assassinats en massa, desplaçament forçat i llenguatge de deshumanització. Per la seva banda, Israel va rebutjar les acusacions, va justificar la seva guerra a Gaza com el seu “dret inherent a defensar els seus ciutadans” de Hamàs, va advertir que les mesures cautelars impediran el rescat dels ostatges i va culpar Sud-àfrica de presentar una “imatge fàctica i jurídica profundament distorsionada” al tribunal.