Inici » Impacte del Senat a la Reforma Constitucional i el Dret Civil Valencià

Impacte del Senat a la Reforma Constitucional i el Dret Civil Valencià

by PREMIUM.CAT
un hombre parado frente a una habitación llena de gente con traje y corbata con un micrófono en la mano, Edi Rama, panorámica, una fotografía microscópica, dau-al-set

El Canvi a la Reforma Constitucional

El Senat ha aprovat recentment la reforma de la Constitució, marcant una fita en modificar l’article 49 per reemplaçar el terme ‘disminuïts’ per ‘persones amb discapacitat’. Aquesta esmena representa una reivindicació històrica dels col·lectius que treballen a l’àmbit de la diversitat funcional.

Impacte en el dret civil valencià

La decisió del Senat ha tingut repercussions a l’àmbit del dret civil valencià. En rebutjar l’esmena plantejada per Compromís, s’ha descartat la possibilitat d’incloure el dret civil valencià a la Constitució, cosa que ha generat un fort debat a la societat valenciana.

Arguments i Decisions

La Mesa del Senat, amb majoria del PP i el PSOE, ha fonamentat la seva decisió en la impossibilitat d’admetre esmenes que no estiguin directament relacionades amb l’article de la Constitució objecte de la reforma. Aquest argument es basa en precedents anteriors, com la reforma constitucional del 2011, que va establir pautes per als tràmits que involucren la Constitució.

Possibilitat de Referèndum

Tot i la decisió del Senat, s’obre un període en què els membres de les Corts Generals podran sol·licitar un referèndum per a la ratificació de la reforma constitucional. Tot i això, les probabilitats que això passi són baixes, ja que es requereix el suport d’un 10% de diputats o senadors, i els partits majoritaris s’han manifestat en contra.

Reaccions i Crítiques

El senador de Compromís, Enric Morera, ha expressat el seu descontent amb la decisió de la Mesa del Senat, destacant el suport que la proposta tenia a la societat valenciana. Aquesta reivindicació, recolzada per juristes, partits polítics i la societat civil valenciana, ha generat un intens debat a nivell polític i social.

Compromís dels Partits Majoritaris

Tant el PP com el PSOE s’han compromès que la reforma afecti exclusivament el terme ‘disminuïts’, tancant la possibilitat d’incloure-hi altres esmenes. Aquesta postura ha generat controvèrsia i ha estat objecte de crítiques per part de diversos sectors.

Conclusió

La decisió del Senat en la reforma constitucional ha tingut un impacte significatiu en l’àmbit del dret civil valencià, generant debat i controvèrsia a la societat. Tot i les possibilitats d’un referèndum, les probabilitats que això passi són baixes, cosa que ha suscitat crítiques i descontentament en diversos sectors.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00