La batalla de l’exili i el seu impacte en la causa de la independència

Un canvi radical en el context polític

Havent viscut en primera persona l’èpica victòria dels exiliats a les eleccions europees de fa cinc anys, és trist veure on som avui. Els exiliats encara ho són, però ells mateixos ja han anunciat que tanquen la paradeta. Puigdemont deixarà de ser eurodiputat aquest dilluns i Comín, en els millors dels casos, aspira a seguir sol a l’hemicicle d’Estrasburg.

El context polític d’aquestes eleccions no s’assembla en res al de fa cinc anys. El canvi és tan radical que fa vertigen. Aleshores, les institucions espanyoles van intentar impedir la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí, però van haver de recular. Aquesta vegada, ningú ha impugnat la candidatura de Comín. L’exili ja no és l’amenaça que era per a l’Estat.

La incertesa sobre el futur de Comín i la batalla judicial

Sorprèn que no es parli de la possibilitat que Comín pugui quedar fora del Parlament Europeu si la Junta Electoral espanyola reincideix amb el tema dels juraments. El TJUE encara ha de dictar sentència en el recurs de Puigdemont i Comín contra el Parlament Europeu per haver-los impedit d’exercir el càrrec durant els primers sis mesos. La batalla judicial sobre la immunitat també podria quedar en res. Tot això pot afectar el futur polític de Comín.

La batalla de l’exili i la causa de la independència

La batalla de l’exili tenia com a objectiu demostrar que hi havia una via alternativa al pacte amb l’Estat. Volia mostrar que es podia ser lliure sense permís d’Espanya i acabar amb la repressió sense renunciar a res. Malauradament, la batalla ha estat avortada abans d’arribar a guanyar-la. L’amnistia, tot i ser una millora respecte als pactes amb l’Estat, és del mateix gènere.

La batalla jurídica de l’exili havia de contribuir a rematar la causa justa per a la independència unilateral. Però ara no hi ha ningú a les institucions treballant per fer efectiva la República unilateralment. Els pactes amb el PSOE estan desmantellant els arguments de la causa justa i malbaratant els fruits de la batalla de l’exili. No hi ha una altra manera de dir-ho.

La importància de la batalla en les institucions europees

La batalla de l’exili va ser un desafiament enorme contra el poder de l’Estat. Va permetre somniar amb una derrota de la monarquia borbònica sense renunciar a res. Va mantenir la moral de victòria quan a l’interior del país tot eren renúncies i rendicions. Però ara, el conflicte s’està tornant a situar en el marc espanyol. És una acceptació que els catalans només poden ser el que l’Estat els permeti ser.

El futur de la causa de la independència

El TJUE encara no ha reconegut que els catalans són una minoria nacional perseguida. La batalla de l’exili havia de contribuir a aconseguir aquest reconeixement. Potser en el futur, amb una nova fornada d’exiliats, aquesta categoria es podrà aplicar al cas català. Per ara, el conflicte s’està tornant a situar en l’àmbit de la política espanyola.

En resum, la batalla de l’exili ha tingut un impacte significatiu en la causa de la independència. Tot i que no s’ha aconseguit tots els objectius desitjats, ha posat de manifest les dificultats i els obstacles que cal superar per aconseguir la llibertat de Catalunya. El futur de la causa de la independència encara és incert, però la lluita continua.

Related posts

El debat sobre la identitat de gènere al Regne Unit: una nova perspectiva

El periodisme davant la tirania de les mètriques

La realitat del transport ferroviari a Catalunya: un repte permanent