La cultura i el seu significat en la nostra vida

La cultura com a conreu de l’intel·lecte

En què s’assemblen una pastanaga i un llibre? La resposta està inclosa en la paraula cultura. El llatí ens ajuda a comprendre el significat etimològic de cultura, que significa conrear. Així com treballem la terra per aconseguir que fructifiqui, la cultura hauria de ser el cultiu del nostre intel·lecte per aconseguir un desenvolupament personalitzat. Si conreem bé la terra, podem obtenir pastanagues i altres vegetals. De la mateixa manera, si conreem el nostre cervell, podem arribar a ser éssers humans capaços d’entendre la realitat que ens envolta. Això ens pot portar a la llibertat i la felicitat.

Els diferents tipus de cultura

Hem viscut i vivim en tres tipus de cultures: elitista, popular i de masses. La cultura d’elit o popular exigia coneixement i saviesa als seus seguidors, mentre que la cultura de masses només demana consum, sense cap coneixement. Ara, en l’era digital, sembla que vivim en una cultura sense esforç, on la digitalització de tot fenomen cultural ha canviat la forma en què consumim informació i coneixement.

La cultura digital i els seus efectes

La cultura de masses ha estat impactada per les xarxes socials i la cultura digital. Aquesta nova cultura domina l’individu amb missatges curts, repetitius i imatges que limiten la seva capacitat de decisió. Sembla que és més fàcil conrear una pastanaga en un hort urbà que obtenir un llibre, llegir-lo, gaudir-lo i entendre’l, especialment per als més vulnerables. No obstant això, és important recordar que arribar a aquestes persones i fer arribar la cultura a elles només requereix una actitud i voluntat per part nostra.

La importància de compartir la cultura

Per tal de fer arribar la cultura a tothom, és important prendre accions concretes. Podem acudir a oenegés i proposar la creació de clubs de lectura entre els usuaris d’aquestes entitats. Podem dedicar-nos a llegir-los llibres divertits i contes, i explicar-los el significat d’aquestes històries. Així, els animem a continuar les seves pròpies històries i a viure aquestes experiències. La cultura és un bé que ha de ser compartit amb tothom, independentment de la seva situació econòmica o social.

Conclusió

La cultura és el conreu de l’intel·lecte, una oportunitat per a un desenvolupament personalitzat. Tot i els canvis que ha experimentat en els últims temps, és important recordar el seu valor i la seva importància en la nostra vida. Com una pastanaga i un llibre, la cultura ens pot portar a un món de coneixement, llibertat i felicitat.

Related posts

La realitat del transport ferroviari a Catalunya: un repte permanent

El Factor Trump: Impacte Global i Perspectives Futuristes

Evolució de la Mona: De Tradició a Modernitat