La Llei d’Amnistia i la Necessitat de Restauració Democràtica

Una Decisió Històrica

El dijous 30-M el Congrés estatal va aprovar definitivament la llei orgànica que deixarà sense cap efecte totes les conductes incloses en el seu perímetre, que van ser objecte d’una condemna penal, definitiva o encara en fase de recurs, així com totes les recerques penals d’aquesta classe de conductes, malgrat els gairebé set anys que han passat des de la tardor del 2017.

Aquesta decisió representa un punt d’inflexió en la història democràtica, ja que l’amnistia és una mesura excepcional que només es pot justificar per raons molt potents de restauració de la pròpia convivència democràtica.

Restauració de la Convivència Democràtica

Les necessitats de restauració de la convivència estan vinculades íntimament amb l’absolutament desproporcionada i substancialment il·liberal reacció del fiscal general de l’Estat oficiant l’octubre del 2017 i d’uns pocs, però molt influents, òrgans jurisdiccionals penals.

Aquesta mesura excepcional mostra la necessitat d’arreglar els importants danys causats en la convivència de la nació catalana per greus i recents errors de l’Estat.

Comparació amb Altres Contextos Democràtics

La comparació amb altres contextos democràtics, com el dels governs del Quebec, posa de manifest la excepcionalitat d’aquesta amnistia. Els governs del Quebec van convocar referèndums d’autodeterminació sense recórrer a l’acció penal contra l’autoritat convocant, demostrant una altra via de gestió democràtica.

Així mateix, es posa de manifest com un corrent de fiscals i jutges va poder veure rebel·lions o terrorismes on només hi havia exercici de la política i del mandat parlamentari, posant en qüestió la pròpia funcionalitat de la democràcia espanyola.

Perspectiva Futura

La llei orgànica d’amnistia serà dret aplicable aviat, i es planteja la possibilitat que la sala penal del Suprem porti el cas Puigdemont al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Aquesta situació podria generar una resposta clarament desqualificadora de l’exposició que considera l’alt tribunal espanyol, posant de manifest la necessitat de coherència amb el dret europeu.

En definitiva, la llei d’amnistia representa una oportunitat per restaurar la convivència democràtica i corregir els errors del passat, obrint la porta a una nova etapa de diàleg i reconstrucció.

Related posts

El debat sobre la identitat de gènere al Regne Unit: una nova perspectiva

El periodisme davant la tirania de les mètriques

La realitat del transport ferroviari a Catalunya: un repte permanent