Un estudi revela com l’alcohol influeix en la biodisponibilitat de l’arsènic, un carcinogen ambiental molt comú
Un equip d’investigadors de l’Institut de Ciències Ambientals de Nanjing (Xina) ha dut a terme un estudi que mostra el complex efecte del consum d’alcohol sobre la biodisponibilitat de l’arsènic i la seva acumulació als teixits. L’estudi assenyala que l’alcohol altera la microbiota intestinal i les barreres intestinals, afectant la distribució de l’arsènic per tot el cos i disminuint la toxicitat als òrgans vitals.
L’arsènic és un element present a tot el medi ambient i és un carcinogen de primer nivell per als éssers humans, que suposa greus riscos per a la salut a través de l’exposició als aliments, l’aigua i el sòl. Entendre els factors que condicionen la manera com s’absorbeix i s’emmagatzema al cos és essencial per avaluar els perills per a la salut associats.
“El consum d’alcohol és una pràctica habitual a tot el món i és conegut pels seus nombrosos efectes sobre la salut, però la seva interacció amb la manera com s’absorbeix l’arsènic i la seva toxicitat resultant ha estat poc estudiada fins a aquest treball recent “, expliquen els investigadors.
L’alcohol augmenta l’absorció d’arsènic però també la seva eliminació
En aquest estudi innovador, publicat a ‘Eco-Environment & Health’, els investigadors van examinar com l’alcohol afecta el processament de l’arsènic al cos, un verí ambiental molt extens. Els ratolins van rebre dietes enriquides amb arseniat i quantitats diàries de licor xinès que simulaven la ingesta humana d’alcohol. De manera sorprenent, encara que l’alcohol va incrementar l’absorció d’arsènic a l’intestí, va reduir l’acumulació en òrgans importants.
Aquest efecte inesperat es deu al dany que l’alcohol provoca a les barreres intestinals i als canvis a la microflora intestinal, que augmenten l’entrada d’arsènic al torrent sanguini. A més, l’alcohol també va augmentar la filtració renal i va disminuir els nivells d’hormona antidiürètica, que va fer que s’eliminés més arsènic a través de l’orina. En definitiva, l’alcohol accelera la sortida de l’arsènic del cos i en minimitza el potencial perjudicial.
“Aquest estudi revela la complexa interacció entre substàncies habituals i els seus efectes imprevisibles a la salut, oferint una nova perspectiva sobre la toxicitat de l’arsènic i la influència de l’alcohol”, afegeixen. La ingestió d’alcohol va perjudicar la unió estreta intestinal i va fer que s’absorbís més arsènic a través de les vies paracel·lulars intestinals; la ingestió d’alcohol va disminuir les unions estretes glomerulars i va incrementar la filtració glomerular de l’arsènic; i la funció diürètica del consum d’alcohol també va ajudar a reduir l’acumulació d’arsènic als teixits.
Una informació rellevant per a grups exposats a l’arsènic i a l’alcohol
“Donada l’exposició generalitzada a les dues substàncies, és vital comprendre com interactuen dins del cos per preveure i mitigar millor els riscos per a la salut”, diu el doctor Hongbo Li, autor corresponent, que destaca la importància de comprendre el paper de l’alcohol a la biodisponibilitat de l’arsènic.
Els resultats indiquen que encara que el consum d’alcohol podria incrementar la quantitat d’arsènic absorbit, també en facilita l’eliminació del cos, podent disminuir l’acumulació en els teixits i reduir alguns riscos de toxicitat.
Aquesta informació és especialment rellevant per a grups exposats tant a l’arsènic com a l’alcohol, ja que proporciona una visió detallada dels factors de risc i les interaccions que tenen.