L’alcohol té un efecte ‘positiu’ sobre l’arsènic en el cos

Un estudi revela com l’alcohol influeix en la biodisponibilitat de l’arsènic, un carcinogen ambiental molt comú

Un equip d’investigadors de l’Institut de Ciències Ambientals de Nanjing (Xina) ha dut a terme un estudi que mostra el complex efecte del consum d’alcohol sobre la biodisponibilitat de l’arsènic i la seva acumulació als teixits. L’estudi assenyala que l’alcohol altera la microbiota intestinal i les barreres intestinals, afectant la distribució de l’arsènic per tot el cos i disminuint la toxicitat als òrgans vitals.

L’arsènic és un element present a tot el medi ambient i és un carcinogen de primer nivell per als éssers humans, que suposa greus riscos per a la salut a través de l’exposició als aliments, l’aigua i el sòl. Entendre els factors que condicionen la manera com s’absorbeix i s’emmagatzema al cos és essencial per avaluar els perills per a la salut associats.

“El consum d’alcohol és una pràctica habitual a tot el món i és conegut pels seus nombrosos efectes sobre la salut, però la seva interacció amb la manera com s’absorbeix l’arsènic i la seva toxicitat resultant ha estat poc estudiada fins a aquest treball recent “, expliquen els investigadors.

L’alcohol augmenta l’absorció d’arsènic però també la seva eliminació

En aquest estudi innovador, publicat a ‘Eco-Environment & Health’, els investigadors van examinar com l’alcohol afecta el processament de l’arsènic al cos, un verí ambiental molt extens. Els ratolins van rebre dietes enriquides amb arseniat i quantitats diàries de licor xinès que simulaven la ingesta humana d’alcohol. De manera sorprenent, encara que l’alcohol va incrementar l’absorció d’arsènic a l’intestí, va reduir l’acumulació en òrgans importants.

Aquest efecte inesperat es deu al dany que l’alcohol provoca a les barreres intestinals i als canvis a la microflora intestinal, que augmenten l’entrada d’arsènic al torrent sanguini. A més, l’alcohol també va augmentar la filtració renal i va disminuir els nivells d’hormona antidiürètica, que va fer que s’eliminés més arsènic a través de l’orina. En definitiva, l’alcohol accelera la sortida de l’arsènic del cos i en minimitza el potencial perjudicial.

“Aquest estudi revela la complexa interacció entre substàncies habituals i els seus efectes imprevisibles a la salut, oferint una nova perspectiva sobre la toxicitat de l’arsènic i la influència de l’alcohol”, afegeixen. La ingestió d’alcohol va perjudicar la unió estreta intestinal i va fer que s’absorbís més arsènic a través de les vies paracel·lulars intestinals; la ingestió d’alcohol va disminuir les unions estretes glomerulars i va incrementar la filtració glomerular de l’arsènic; i la funció diürètica del consum d’alcohol també va ajudar a reduir l’acumulació d’arsènic als teixits.

Una informació rellevant per a grups exposats a l’arsènic i a l’alcohol

“Donada l’exposició generalitzada a les dues substàncies, és vital comprendre com interactuen dins del cos per preveure i mitigar millor els riscos per a la salut”, diu el doctor Hongbo Li, autor corresponent, que destaca la importància de comprendre el paper de l’alcohol a la biodisponibilitat de l’arsènic.

Els resultats indiquen que encara que el consum d’alcohol podria incrementar la quantitat d’arsènic absorbit, també en facilita l’eliminació del cos, podent disminuir l’acumulació en els teixits i reduir alguns riscos de toxicitat.

Aquesta informació és especialment rellevant per a grups exposats tant a l’arsènic com a l’alcohol, ja que proporciona una visió detallada dels factors de risc i les interaccions que tenen.

Related posts

El debat sobre la identitat de gènere al Regne Unit: una nova perspectiva

El periodisme davant la tirania de les mètriques

La realitat del transport ferroviari a Catalunya: un repte permanent