Un Moviment Hostil al Panorama Bancari
La recent OPA hostil llançada per BBVA contra Banc Sabadell ha generat un remolí de reaccions al sector bancari català. Mentre que alguns han aplaudit la iniciativa, altres han expressat les seves preocupacions sobre les seves potencials conseqüències.
Reaccions Favorables: Concentració i Enfortiment
Els analistes han argumentat que l’OPA és una conseqüència lògica de l’estratègia del Banc Central Europeu, que promou la concentració i l’enfortiment de les entitats bancàries. També han defensat que qualsevol acció empresarial que beneficiï els interessos de les empreses és positiva, com ara la decisió de les grans empreses de traslladar la seva seu social fora de Catalunya en resposta al procés d’independència.
Reaccions Crítiques: Concentració Bancària i Oligopoli
Els qui s’oposen a l’operació alerten sobre el perill de la concentració bancària i la formació d’un oligopoli que perjudicaria les petites i mitjanes empreses catalanes, reduint la capacitat d’elecció d’entitats i ofertes de crèdit. L’elevada concentració d’oficines a les mans de BBVA i CaixaBank a Catalunya dóna suport a aquesta preocupació.
Organitzacions com Foment del Treball Nacional i PIMEC han estat de les primeres a oposar-se a la intenció de BBVA, igual que la Generalitat i el govern espanyol, que han esgrimit els mateixos arguments.
Preocupacions laborals i sindicats
Els sindicats bancaris també han expressat la seva preocupació per la possible reducció d’oficines i empleats a l’entitat resultant de l’absorció. Els percentatges estimats de reducció ronden el 30%.
Un Camí Arduo i Tortuós
El camí que haurà de recórrer l’OPA de BBVA serà llarg i complicat, amb possibles apel·lacions i recursos davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència o la Comissió Nacional del Mercat de Valors.
A Espanya, aquest tipus d’operacions són poc habituals, i alguns han recordat la fallida OPA llançada pel BBV (sense l’A d’Argentària) contra Banesto.
La Qüestió dels Interessos Financers Catalans
Sorprenentment, gairebé ningú no ha objectat l’OPA de BBVA argumentant les conseqüències que tindria l’absorció per als interessos financers de Catalunya. Hi ha una reticència a utilitzar els arguments que esgrimeixen habitualment els Estats per promoure o frustrar grans operacions empresarials o financeres.
El govern espanyol s’ha oposat a l’adquisició d’accions de Telefónica per part de Saudi Telecom, tot al·legant l’interès nacional. Si els Estats poden apel·lar a valors estratègics o nacionals, per què no ho poden fer els agents socials, polítics o institucionals catalans?
La desaparició de Banc Sabadell afebliria el sistema bancari català, més enllà de perjudicar els dipositants o les petites i mitjanes empreses per les regles de la competència. Ni la Unió Europea ni el govern espanyol s’hi pronunciaran, aquest últim possiblement a causa de la imminència d’unes eleccions en què el PSC no pot acceptar una maniobra similar.
L’Impacte de la Crisi Bancària del 2008
El sistema financer català va patir un cop dur durant la crisi bancària del 2008, amb la desaparició de la majoria de les caixes d’estalvis. El BBVA va ser el principal beneficiari, absorbint diverses entitats catalanes.
A més dels efectes negatius per als dipositants, la desaparició de les caixes d’estalvis va suposar la pèrdua d’una obra social i cultural important que tenia un gran impacte en el teixit associatiu català.
La pèrdua d’identitat de Banc Sabadell
Banc Sabadell ha perdut de vista les arrels catalanes i aspira a ser una entitat integrada al sistema financer espanyol. Ha preparat aquesta fusió durant mesos, cedint el control del banc a executius amb interessos i sensibilitats alienes a Catalunya.
La fusió amb BBVA no suposarà una gran diferència per als clients, ja que Banc Sabadell ha abandonat la identitat catalana i s’ha decantat per la dissolució regional.
L’oposició de Josep Oliu i el consell d’administració a la fusió només es pot deure al preu final de l’acció ofert per BBVA. Tot i això, la sensació de pèrdua d’identitat i dependència és innegable.