El País Valencià supera els 30 ºC i bateix el rècord europeu de gener
El mes de gener s’acomiada amb unes temperatures que semblen de primavera avançada o fins i tot d’estiu. Aquest dijous, les màximes han arribat a valors insòlits per a aquesta època de l’any, especialment al País Valencià, on s’han superat els 30 ºC en almenys tres poblacions. Aquesta xifra no només és un rècord absolut al nostre país, sinó que també ho és a nivell europeu. Si es confirma, s’haurà superat el rècord anterior de 30,6 ºC registrat a Sicília el 1962.
Les localitats que han assolit aquesta fita històrica són Calles, a la comarca dels Serrans, i Gavarda, a la Ribera Alta, amb 30,7 ºC, segons les dades de l’Associació Valenciana de Meteorologia. També s’ha arribat als 30,2 ºC a Anna, al Canal de Navarrés, i als 29,9 ºC a Canals i Guadasséquies. Aquestes temperatures són molt superiors a les habituals per a aquesta època de l’any, que se situen entre els 15 i els 18 ºC.
A Catalunya, màximes anòmales a la Garrotxa i a l’alta muntanya
A Catalunya, les temperatures també han estat molt elevades, però sense arribar als rècords del País Valencià ni al rècord català de gener, que es va establir el 2021 a l’Observatori de l’Ebre amb 28,0 ºC. Tot i així, s’han registrat màximes molt fora de la normalitat, com els 25,4 ºC d’Anglès, els 25,3 ºC de la Vall d’en Bas i els 25,2 ºC d’Olot. Aquestes comarques, com la Garrotxa, el Gironès o la Selva, han estat les més càlides, mentre que a les Terres de l’Ebre, on s’esperava que fessin el pic, les temperatures han estat més moderades.
Però si hi ha un lloc on les temperatures han estat escandaloses, aquest és l’alta muntanya. El cas més destacat és el de Vall de Núria, a gairebé 2.000 metres d’altitud, on s’ha arribat als 16,7 ºC, batent el rècord de gener de 2022, que era de 15,0 ºC. També s’han registrat valors molt alts al refugi de Malniu, a 2.230 metres, on s’ha arribat als 15,7 ºC. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, s’han batut rècords mensuals en 21 dels 117 observatoris amb més de 20 anys de dades.
Canvi climàtic i boira, les causes d’aquestes temperatures extremes
Aquestes temperatures tan altes en plena hivernada són conseqüència de diversos factors, però el principal és el canvi climàtic, que està provocant un augment generalitzat de les temperatures a tot el planeta. A més, la situació meteorològica d’aquests dies ha afavorit l’entrada d’aire càlid i sec des del nord d’Àfrica, que ha fet pujar el termòmetre. Aquest aire càlid ha quedat atrapat per una inversió tèrmica, que impedeix el seu refredament i la seva barreja amb l’aire fred de les capes altes de l’atmosfera.
Aquesta inversió tèrmica també ha provocat la formació de boira a les zones de fondalada, que ha actuat com un escut que ha impedit que el sol escalfés la superfície. Per això, les temperatures han estat molt més baixes en aquests indrets, on la boira ha persistit durant tot el dia. Aquest contrast tèrmic ha estat molt marcat, i ha fet que hi hagués diferències de fins a 15 ºC entre poblacions properes.
Tornada a la normalitat a partir de divendres
Aquest episodi de temperatures extremes s’acabarà a partir de divendres, quan es produirà un canvi de temps que portarà una baixada notable de les temperatures, així com precipitacions i vent fort. Es tracta d’una borrasca atlàntica que creuarà la península Ibèrica i que deixarà un ambient molt més hivernal, amb possibilitat de neu a cotes baixes. Així, es posarà fi a aquesta anomalia tèrmica que ha fet que el mes de gener s’acomiadi amb temperatures de rècord a Europa.