Advertiment sobre el consum de begudes vegetals alternatives a la llet animal

La preocupació pel consum de begudes vegetals

L’Organització Mundial de Salut (OMS) ha llançat una advertència sobre el consum de begudes vegetals com a alternativa a la llet animal. Segons un informe publicat per l’OMS Europa i la Xarxa Mundial del Iode (IGN), l’ús creixent de productes d’origen vegetal en lloc de fonts de iode com la llet i el peix pot portar a una ingesta deficient d’aquest element químic qual pot tenir conseqüències per a la salut, especialment en dones embarassades que tenen més necessitat de iode.

L’impacte en la nutrició de iode

El director regional de l’OMS per a Europa, Hans Henri P. Kluge, ha expressat la seva preocupació pel canvi cap a alternatives vegetals a la dieta, especialment en dones que ja tenen un risc més gran de deficiència de iode i malalties tiroïdals. A països on la llet és una font important de iode, la majoria de les alternatives vegetals no contenen aquest element químic. Això pot portar a una nutrició deficient de iode, cosa que és especialment preocupant per a les dones embarassades.

La importància de la llet i els productes lactis

L’OMS destaca que la llet i els productes lactis són fonts importants de iode a molts països d’Europa occidental i central, especialment per als nens. A més, molts pinsos i suplements per a animals estan enriquits amb iode per millorar la salut dels animals de granja i la producció de llet. Tot i això, el consum creixent de begudes vegetals està contribuint a una disminució en la ingesta de iode. Per exemple, a Alemanya, només el 9% de la sal en productes processats és iodada, mentre que a Suïssa aquest percentatge augmenta al 34%.

Recomanacions de l’OMS

Davant d’aquesta situació, l’OMS recomana impulsar mesures per a l’ús obligatori de sal iodada en aliments com a alternativa a la llet i els productes lactis. A més, es destaca la necessitat de conscienciar tant el públic com les autoritats sanitàries sobre la importància del consum adequat de iode, especialment per a les dones embarassades. La deficiència de iode pot tenir conseqüències greus per a la salut, com ara trastorns tiroïdals prevenibles, hipertiroïdisme, arítmies cardíaques, osteoporosi i deteriorament cognitiu.

Importància del iode en el desenvolupament fetal

L’OMS destaca que el consum adequat de iode és especialment important per al desenvolupament cerebral del fetus abans i durant l’embaràs. La deficiència de iode durant aquesta etapa pot augmentar el risc d‟avortament i tenir un impacte negatiu en el desenvolupament cognitiu del nen. Per tant, es recomana incloure suplements amb iode a la dieta de les dones embarassades.

Conclusió

En resum, el consum creixent de begudes vegetals com a alternativa a la llet animal pot portar a una ingesta deficient de iode, cosa que pot tenir conseqüències per a la salut, especialment en dones embarassades. L’OMS recomana impulsar mesures per a ús obligatori de sal iodada en aliments i conscienciar sobre la importància del consum adequat de iode. El iode és especialment important per al desenvolupament cerebral del fetus i la seva deficiència pot tenir conseqüències greus.

Related posts

Elimina l’Esmalt Semipermanent a Casa a Solo 6 Minutos

Beneficis del ball per a la salut

Beneficis del ball: una activitat divertida i saludable