Inici » Catalunya davant l’alerta de les ITS: noves tendències i riscos

Catalunya davant l’alerta de les ITS: noves tendències i riscos

by PREMIUM.CAT
Error 500 (error del servidor)! 1500. Eso es un error. Hubo un error. Vuelva a intentarlo más tarde. Eso es todo lo que sabemos. (8k, mejor calidad, obra maestra, muy detallada: 1.1)

Un repunt preocupant en les infeccions de transmissió sexual

La Fundació Puigvert ha emès un advertiment sobre l’augment alarmant de les infeccions de transmissió sexual (ITS) a Catalunya. En un recent estudi, s’ha descobert que prop del 20 % dels candidats al seu programa de donants de semen presentaven patologies associades a aquestes infeccions durant el 2023. Les malalties més freqüents inclouen la gonocòccia i la clamídia.

Factors que impulsen l’augment de les ITS

Els experts apunten que aquest increment no només es deu a una millor detecció i control, sinó que també està vinculat a l’adopció de comportaments de risc entre la població. L’edat d’inici de les relacions sexuals s’ha avançat, i les dinàmiques de parelles obertes i l’ús d’aplicacions de cites han contribuït a la propagació de les ITS.

Anàlisi de les dades de donants

Un estudi realitzat sobre un grup de 90 candidats a donants de semen va revelar que un 18,8 % d’ells estaven afectats per ITS, incloent-hi clamídia, hepatitis B i herpes simple. Curiosament, només un 1 % d’aquests presentaven símptomes visibles, cosa que subratlla la dificultat de detectar aquestes infeccions en les seves fases inicials.

La importància de la conscienciació

Álvaro Vives, cap de la Unitat d’ITS de la Fundació Puigvert, ha destacat que l’absència de simptomatologia en les primeres etapes de les ITS és un dels principals factors de risc. Aquesta realitat pot facilitar la propagació de les infeccions, ja que molts individus desconeixen que són portadors.

Canvis en les conductes sexuals

Un informe de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) va assenyalar que l’edat mitjana per tenir la primera relació sexual amb penetració ha baixat a 13,8 anys, amb només un 62 % dels joves utilitzant mètodes anticonceptius o de protecció.

La tendència a les relacions seriades i a les parelles obertes facilita que les ITS es transmetin més ràpidament. A més, l’ús de xarxes socials i aplicacions de cites ha modificat la manera en què els joves s’acosten al sexe, incrementant el risc de contagis.

Els efectes de la fatiga del preservatiu

Els experts han observat un fenomen conegut com a ‘fatiga del preservatiu’, que es tradueix en una disminució generalitzada de l’ús de mètodes de protecció. Això és especialment preocupant, ja que la prevalença del virus del papil·loma humà (VPH) és alta entre els nois majors de 15 anys, i els homes sexualment actius sovint presenten infeccions genitals relacionades.

Reflexions finals sobre la salut sexual

La situació actual de les ITS a Catalunya exigeix una major conscienciació i educació sobre pràctiques sexuals segures. La responsabilitat compartida i la informació adequada són fonamentals per reduir la propagació d’aquestes infeccions i protegir la salut de la població.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00