Un estudi revela noves connexions metabòliques entre la microbiota intestinal i la salut mental
Un estudi realitzat a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha identificat una relació entre la microbiota intestinal, els nivells de ferro en sang i la cognició. Aquesta associació es basa en dades recollides en el marc del projecte Imagenoma de l’Envelliment de l’IDIBGI, que ha analitzat una àmplia mostra de més de mil persones. Els resultats, publicats a la revista científica Gut Microbes, aporten nous indicis sobre com la dieta i la microbiota intestinal poden influir en la salut mental (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).
El paper de la ferritina en sang i la funció executiva del cervell
L’estudi ha revelat una correlació positiva entre els nivells de ferritina en sang, una proteïna relacionada amb l’emmagatzematge del ferro, i la funció executiva del cervell. Aquesta funció és responsable de habilitats com la planificació, la inhibició, la flexibilitat, la fluïdesa verbal i la memòria, les quals tenen un gran impacte en les activitats quotidianes. A més, s’han identificat algunes espècies bacterianes presents en la microbiota intestinal que estan relacionades de manera negativa tant amb els nivells de ferritina en sang com amb la funció executiva del cervell.
Camins metabòlics i implicacions potencials
A nivell molecular, l’equip investigador ha descobert camins metabòlics específics que semblen influir en la relació entre el ferro i la cognició. Això suggereix que la microbiota intestinal podria modular els efectes del ferro sobre la cognició, obrint la porta a possibles teràpies per a trastorns cognitius basades en la modificació de la microbiota a través de canvis en la dieta. El Dr. Jordi Mayneris-Perxachs, investigador del grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI i el CIBEROBN, ha liderat aquesta publicació, afirmant la importància d’aquesta nova associació i la necessitat d’investigar-la a fons (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).
Implicacions clíniques i perspectives futures
El Dr. José Manuel Fernández-Real, cap del mateix grup de recerca i de la Secció d’Endocrinologia de l’Hospital Trueta de Girona, ha destacat la creixent evidència de l’eix microbiota intestinal – cervell i les seves implicacions clíniques. Aquesta comprensió podria obrir la porta al desenvolupament de teràpies per a trastorns cognitius basades en la modificació de la microbiota a través de canvis en la dieta. L’estudi, amb la primera autora Marisel Rosell-Díaz, investigadora predoctoral del grup, ha comptat amb la col·laboració d’investigadors de la Fundació FISABIO – CIBERESP i de la Universitat de Lleida (UdL) – Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).