La microbiota intestinal: Un pont entre la cognició i la salut

El vincle entre la microbiota, el ferro i la cognició

Un estudi innovador de l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha revelat un vincle fascinant entre la microbiota intestinal, els nivells de ferro en sang i la cognició. Aquesta troballa, basada en un ampli estudi de més de mil individus, dóna llum sobre la influència de la dieta i la microbiota intestinal en la nostra salut mental.

El paper de la ferritina

Els investigadors van descobrir que els nivells de ferritina a la sang, una proteïna que emmagatzema el ferro, estan positivament correlacionats amb la funció executiva del cervell, responsable d’habilitats crucials com la planificació, la inhibició, la flexibilitat, la fluïdesa verbal i la memòria. Aquestes habilitats són essencials per a les nostres activitats diàries.

La microbiota intestinal i la funció executiva

L’estudi també va identificar espècies bacterianes específiques a la microbiota intestinal que estan inversament relacionades tant amb els nivells de ferritina en sang com amb la funció executiva del cervell. Això suggereix que la microbiota intestinal pot tenir un paper en la modulació dels efectes del ferro sobre la cognició.

Vies metabòliques implicades

A nivell molecular, els investigadors van identificar vies metabòliques específiques que semblen influir en la relació entre el ferro i la cognició. Aquestes troballes suggereixen que la microbiota intestinal podria influir en els efectes del ferro sobre la cognició.

Implicacions per a la salut mental

Els investigadors creuen que aquest estudi obre noves vies per comprendre el vincle entre la microbiota intestinal i la salut cerebral. Si es comprèn aquest vincle, podria conduir al desenvolupament de teràpies per a trastorns cognitius basades en la modificació de la microbiota intestinal a través de canvis a la dieta.

L’estudi va ser dirigit pel Dr. Jordi Mayneris-Perxachs, investigador del grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI i del CIBEROBN, i va comptar amb la col·laboració d’investigadors de la Fundació FISABIO – CIBERESP i de la Universitat de Lleida (UdL) – Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

Related posts

Albercocs: El Snack Saludable que No Et Pots Perdre

Transforma la Teva Pell: Estratègies Innovadores contra la Cel·lulitis

El Poder de les Teràpies Energètiques: Un Camí cap a l’Harmonia