Inici » La Prevenció del Càncer Hepàtic: Un Enfocament Integral

La Prevenció del Càncer Hepàtic: Un Enfocament Integral

by premium.cat
una mujer en pijama sentada en una cama con almohadas y mantas encima, con los brazos cruzados, mirando a la cámara, Charles Angrand, colores suaves, un barroco flamenco, figuración libre

El Desafiament del Càncer Hepàtic

El càncer hepàtic, classificat com el sisè càncer més comú i el segon més mortífer, representa una preocupació creixent de salut pública. Tot i el seu impacte significatiu, hi ha mesures preventives que poden contribuir a reduir la seva incidència i mortalitat.

Factors de Risc i Tipus de Tumors

La incidència del càncer hepàtic està en augment, en part a causa de l’increment de casos de fetge gras no alcohòlic, associat al creixement de l’obesitat. A Espanya, es detecten anualment prop de 6.500 casos de càncer de fetge, i el carcinoma hepatocel·lular és el responsable del 90% dels casos.

A més, s’hi identifiquen dos tipus principals de tumors de fetge: l’hepatocarcinoma, que representa el 90% dels casos, i el colangiocarcinoma, menys comú. Aquest últim afecta principalment els conductes biliars dins i fora del fetge, i només representa el 10% dels casos.

Causes i Diagnòstic

La cirrosi hepàtica, les hepatitis víriques (especialment B i C) i el consum excessiu d’alcohol són factors determinants en el desenvolupament del carcinoma hepatocel·lular. Tot i l’existència d’altres causes menys freqüents, aquests factors representen les preocupacions principals en l’aparició de tumors hepàtics.

El diagnòstic primerenc d’aquest tipus de tumors és desafiant a causa de la manca de símptomes específics a les etapes inicials. Això comporta un diagnòstic tardà en molts casos, cosa que impacta negativament en la supervivència dels pacients.

Prevenció i Bones Pràctiques

La prevenció del càncer hepàtic se centra a abordar els factors de risc coneguts. La vacunació contra l’hepatitis B, la detecció i el tractament de l’hepatitis C, la limitació del consum d’alcohol, el control del pes, l’activitat física regular, una dieta saludable, i la cessació del tabaquisme són mesures fonamentals per prevenir l’aparició de carcinoma hepatocel·lular.

El cribratge en pacients amb cirrosi és una eina crucial per a la detecció primerenca de la malaltia, cosa que pot millorar significativament les taxes de supervivència a llarg termini.

Conclusió

El càncer hepàtic, malgrat la seva incidència creixent, és en gran mesura prevenible. L’adopció de pràctiques saludables i la gestió dels factors de risc coneguts poden tenir un paper crucial en la reducció de la càrrega d’aquesta malaltia. La conscienciació, leducació i laccés a les intervencions preventives són essencials per abordar aquest desafiament de salut pública de manera integral.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00