Agnès Rusiñol, directora del CCAM, explica el projecte 080 Reborn
La 080 Barcelona Fashion és una plataforma que promou els creadors i les firmes de moda catalanes a nivell internacional. Un dels seus trets distintius és el seu compromís amb la sostenibilitat. Per això, des de fa uns anys, organitza les 080 Reborn, unes desfilades amb roba de segona mà.
Què són les 080 Reborn?
Són unes desfilades que mostren com es pot donar una segona vida a la roba que ja no s’utilitza. Vam voler aprofitar la visibilitat de la 080 per transmetre uns valors que considerem essencials per a la societat que volem: la sostenibilitat, però també el feminisme. Vam començar a treballar en aquest eix el 2022, en coordinació amb l’Agència de Residus, i vam llançar el projecte 080 Reborn, que consisteix a agafar peces de diferents botigues i entitats de segona mà i crear col·leccions noves amb elles.
Quin impacte ha tingut?
Ha estat molt positiu. Per una banda, hem rebut el reconeixement de les entitats que es dediquen a la recollida i reutilització de la roba, que ens van agrair que féssim pujar la roba de segona mà a una passarel·la de primer nivell, perquè aquí encara hi ha molt estigma al voltant d’aquest tipus de consum. En canvi, en altres països, vestir de segona mà és cool i mostra una actitud responsable i conscient. Nosaltres volem que la gent s’adoni que anar de segona mà també és atractiu i divertit.
Per altra banda, hem aconseguit una gran repercussió internacional. Fins i tot ens va arribar una oferta d’un distribuïdor xinès que ens volia comprar la col·lecció de denim (texà) de la segona edició de la 080 Reborn, la de l’octubre del 2023. Eren creacions originals fetes per dissenyadors nostres amb retalls de roba texana reciclada, comprada a diferents entitats. Aquesta iniciativa, que nosaltres vam fer amb una visió local, ha estat pionera i ha tingut molt d’èxit. Hem vist publicacions a Corea, a la Xina i a Amèrica que parlaven de les desfilades Reborn perquè els va encantar l’estètica. Això ens fa sentir molt orgullosos.
La roba nova i la de segona mà, el futur de la moda
La indústria tèxtil és la segona més contaminant del món i s’enfronta a un canvi inevitable. Europa ha fixat el 2030 com a termini perquè els fabricants de roba siguin responsables de recuperar i reciclar les peces que hagin produït. Això implica un canvi de model de negoci, on la roba nova i la de segona mà conviuran i es complementaran.
Com serà aquest canvi?
Els fabricants hauran de crear mecanismes per recuperar la seva roba, per reciclar-la i mirar què en fan. Potser faran un upcycling, que és transformar la roba vella en una de nova amb més valor, o potser la netejaran, la planxaran i la tornaran a vendre. Les botigues oferiran roba nova, però també roba pròpia que s’hagi usat. El consumidor podrà triar i combinar les dues opcions. Les marques hauran de veure l’oportunitat que suposa exhibir en una desfilada peces noves i altres que siguin emblemàtiques de la seva història, recuperades. Això és el futur: no podem produir col·leccions noves de 180 peces amb centenars o milers d’unitats cada una cada sis mesos. Hem de reduir més i pensar que potser el que vendrem no serà tot nou. A Corea, per exemple, la revenda de productes de luxe està en alça. Hi ha un mercat enorme, i aquí és on hem d’entrar. Amb el temps, crec que per a les marques serà cool desfilar amb les seves peces best-seller, les que les identifiquen molt, el seu llegat, al costat de càpsules de nova creació.
Com es podrà saber si una marca és sostenible?
Una de les eines més importants serà el passaport digital. Serà el DNI de la peça, que no es podrà falsificar com les etiquetes d’ara, que només diuen on s’ha fabricat i la talla. Es farà amb la tecnologia del blockchain, que és un sistema de registre segur i transparent. A l’etiqueta digital hi sortiran tots els passos que ha seguit la peça, des de la matèria primera fins al punt de venda. Així, el consumidor podrà analitzar realment quines marques són sostenibles i quines fan greenwashing (blanqueig verd), que és fer-se passar per sostenibles sense ser-ho.
Notícies relacionades
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d’identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat. Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.