Un problema greu
El 2023 va ser un any trist per a la dependència a Catalunya. Segons l’informe de l’Observatori de la Dependència de l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials, un total de 12.280 persones van morir mentre esperaven una resolució de grau o de prestació. Aquestes persones estaven en llista d’espera per rebre l’atenció que necessitaven. Aquestes xifres són alarmants i posen de manifest la gravetat de la situació.
Catalunya, segon territori amb més persones sense atenció
Catalunya és el segon territori de l’Estat amb més persones sense rebre atenció. Tot i que s’ha reduït gairebé un 31%, encara hi ha moltes persones que no reben l’atenció que necessiten. Aquesta situació és preocupant i cal prendre mesures per millorar-la.
Increment de la mortalitat
Entre novembre del 2022 i el mateix mes del 2023, van morir a Catalunya 40.577 persones amb sol·licitud de dependència, un 12,33% més del que s’esperava. Aquest increment de la mortalitat és preocupant i posa de manifest la necessitat d’actuar amb urgència per garantir l’atenció adequada a les persones dependents.
El Pla de Xoc per la Millora del Sistema de la Dependència
El Pla de Xoc per la Millora del Sistema de la Dependència ha suposat un increment de 22,3 milions en l’aportació per part del govern espanyol i una despesa certificada en l’últim exercici publicat, el 2022, de 57,3 milions per part de la Generalitat. Aquestes mesures són un pas en la direcció correcta, però encara queda molt per fer per garantir una atenció de qualitat per a les persones dependents.
Dades actualitzades
A 31 de desembre del 2023, hi havia 352.939 sol·licituds de dependència a Catalunya. Es van valorar 327.571, i hi havia 250.190 persones amb dret a rebre atenció. Malauradament, encara hi ha 48.470 persones desateses i 25.386 persones esperant la resolució de grau. A més, hi ha 73.838 persones a l’espera de PIA o de resolució de grau. Aquestes xifres posen de manifest la necessitat de continuar treballant per millorar la situació de la dependència a Catalunya.
L’atenció a les persones dependents
Pel que fa a l’atenció, l’any passat es van concedir 18.416 noves prestacions. El 57% d’aquestes prestacions corresponen a prestacions econòmiques per a cures i el 19% a teleassistència. Les prestacions econòmiques representen el 43,8% de la cartera de serveis, amb un total de 197.622 persones dependents ateses.
Creació de llocs de treball
El sistema d’atenció a la dependència genera més de 43.783 llocs de treball directes, amb un increment de gairebé el 4%. Aquesta és una dada positiva, ja que no només es millora l’atenció a les persones dependents, sinó que també es crea ocupació.