Reducció de la variabilitat territorial i temps de diagnòstic
La Conselleria de Salut de la Generalitat està desenvolupant un pla operatiu per millorar l’atenció de l’endometriosi a Catalunya. L’objectiu principal és reduir la variabilitat territorial i agilitzar els diagnòstics per evitar situacions de major complexitat en la salut de les dones.
Millora de l’accés i atenció integral
Aquest pla busca donar visibilitat a les dones afectades per l’endometriosi i millorar l’accés a diagnòstics més ràpids. Això ajudarà a ordenar l’atenció de forma integral als diferents nivells assistencials, millorant la qualitat de vida de les pacients.
Intervencions i suport tecnològic
La Conselleria de Salut ha posat en marxa diverses intervencions, des de la creació de continguts formatius fins a la provisió de tecnologies necessàries per millorar l’atenció a les dones afectades per l’endometriosi.
Característiques de l’endometriosi i impacte
L’endometriosi és una malaltia crònica que afecta aproximadament a una de cada deu dones en edat reproductiva. Es caracteritza per l’implantació i creixement de teixit endometrial fora de l’úter, amb un impacte psicològic i socioeconòmic important en les persones afectades.
Dades a Catalunya
A Catalunya, es calcula que hi ha al voltant de 50.939 persones afectades per l’endometriosi, amb una mitjana d’edat de 47,7 anys. El nombre de nous casos diagnosticats al 2022 va ser de 5.107, amb una mitjana d’edat de 39,9 anys, indicant un descens en l’edat de diagnòstic.