Investigadors catalans obren una nova via de tractament del Parkinson
Un estudi liderat per investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) ha demostrat que un fàrmac originalment utilitzat en el tractament del càncer té una activitat potencial en neurones de persones amb Parkinson. Aquest descobriment obre una nova via de tractament per a aquesta malaltia neurodegenerativa.
Un fàrmac prometedor
El fàrmac en qüestió és el Rucaparib, que s’utilitza en la quimioteràpia de càncer d’ovari, de mama i de pròstata. Els investigadors han estudiat la molècula M324, que és el principal metabòlit d’aquest fàrmac, és a dir, el compost que queda després del metabolisme d’un medicament al cos. Han comprovat que aquest metabòlit redueix l’acumulació anormal de la proteïna α-sinucleïna en neurones de pacients de Parkinson, una característica clau d’aquesta malaltia.
Implicacions terapèutiques
Els resultats d’aquest estudi obren la porta a repensar l’ús dels fàrmacs i els metabòlits en la medicina de precisió. Els investigadors apunten al potencial terapèutic del metabòlit M324 i a la seva possible aplicació farmacològica per al tractament del Parkinson. Aquest descobriment representa un avenç significatiu en la cerca de noves opcions de tractament per a aquesta malaltia neurodegenerativa.