Cinebaix organitza el cicle “Cinema Contra l’Ocupació. Cinema Sahrauí”, una iniciativa que vol donar veu a les dones i als drets humans del Sàhara Occidental. El cicle, que compta amb la col·laboració del Festival Internacional de Cinema del Sàhara Occidental (Fisahara), ofereix quatre sessions de curtmetratges, alguns fets per cineastes sahrauís, i debats amb experts i activistes. El cicle es durà a terme aquest cap de setmana, dissabte 9 i diumenge 10 de març.
Un homenatge a les dones sahrauís
La primera sessió, que tindrà lloc dissabte 9 de març a les 18 h, estarà dedicada a les dones sahrauís, que han estat les protagonistes de la resistència i la lluita pel seu poble. Es projectaran dos curtmetratges: Running Home i Insumisas. El primer narra la història de l’Inma, una noia adoptada que descobreix que la seva mare biològica va néixer a Al-Aaiun, al Sàhara Occidental, i decideix participar en una marató als campaments de refugiats sahrauís per conèixer les seves arrels. El segon mostra la valentia d’unes dones que es van organitzar per denunciar les violacions dels drets humans que el Marroc ha comès contra elles i les seves famílies des de 1975 fins avui. Després de les projeccions, hi haurà un debat amb Laura Dauden, directora d’Insumisas, i una representant de les dones sahrauís de Catalunya.
Una mirada al cinema sahrauí
La segona sessió, que començarà a les 20:10 h, presentarà quatre curtmetratges de producció sahrauí, que reflecteixen la realitat i la cultura d’aquest poble. Toufa recrea, a través del testimoni de tres generacions de dones, els primers moments de l’exili al desert de la Hamada. En busca de Tirfas explica la vida quotidiana i les aspiracions laborals de la joventut als campaments de refugiats. El precio de la belleza qüestiona els estàndards de bellesa que pateixen les dones sahrauís. I El jardín nòmada conta la història d’un jove que ha aconseguit crear un hort en un dels llocs més hostils del planeta, desafiant la falta d’aigua, les altes temperatures i la terra infèrtil.
La guerra invisible del Sàhara
La tercera sessió, que es farà diumenge a les 18 h, abordarà el conflicte armat que pateix el Sàhara Occidental des de fa més de 40 anys. Es projectaran dos curtmetratges: El fuego escondido i Mutha y la muerte de Ham-Ma Fuku. El primer mostra l’impacte de les mines antipersona que el Marroc va sembrar al desert, i que han causat més de 4.000 víctimes. El segon relata la tasca d’una dona que es dedica a buscar i desactivar aquestes mines. Abans de les projeccions, hi haurà una xerrada d’Alejandro Pozo, autor del llibre “¿Quién arma Israel? El embargo imperativo moral y legal”.
De Al-Aauin a Gaza: Cinema contra l’ocupació
L’última sessió, que tindrà lloc a les 20 h, establirà un paral·lelisme entre la situació del Sàhara Occidental i la de Palestina, dos pobles sotmesos a l’ocupació militar i la vulneració dels seus drets. Es projectaran dos curtmetratges: Soukeina. 4.400 días de noche i Roof knocking. El primer explica com el govern marroquí, després de l’ocupació del Sàhara Occidental el 1976, va aplicar una política d’extermini contra la població civil sahrauí. El segon narra els instants d’una família a qui un soldat israelià avisa que el seu edifici serà bombardejat en 10 minuts. Després de les projeccions, hi haurà un debat amb un membre del BDS Catalunya (Boicot, Desinversions i Sancions) i un representant del Front Polisari a Catalunya.
Cinema com a eina d’autoexpressió
El cicle “Cinema contra l’ocupació. Cinema Sahrauí” és fruit de la col·laboració de Cinebaix amb el Festival Internacional de Cinema del Sàhara Occidental (FiSahara), que es celebra cada any als campaments de refugiats sahrauís. FiSahara va néixer el 2003 amb l’objectiu d’entretenir i empoderar el poble sahrauí mitjançant el cinema, i de donar a conèixer internacionalment el conflicte del Sàhara Occidental. Els sahrauís han fet del cinema una eina per expressar-se, resistir culturalment i activar-se pels drets humans, i han creat la seva pròpia cinematografia.
Si vols col·laborar amb aquest projecte, que defensa el periodisme independent i de proximitat, pots fer-te soci de premium.cat a través d’aquest enllaç amb una quota anual de 40 euros.