Tot és complicat
L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) va fer públic dilluns els resultats de l’enquesta de condicions de vida del 2023. Si bé el primer titular que se’n desprèn és que la taxa de risc de pobresa o exclusió social, amb el 24,4%, es va situar tres dècimes per sota de la de 2022, de seguida n’apareix un altre menys esperançador: augmenta el percentatge de població que viu en situació de privació material i social severa (prop del 9% contr el 8% de l’any anterior). Alguns indicadors sobre el nivell d’aquesta privació a les llars ajuden a entendre millor de què parlem: el 36% de la població no pot fer-se càrrec de despeses imprevistes superiors a 800 euros, el 20% no pot mantenir la llar a una temperatura adequada, el 12% acumula retards en el pagament de les despeses relacionades amb l’habitatge i prop del 30% no es pot permetre ni una setmana de vacances a l’any. Unes dades que contrasten amb l’increment del nombre de famílies que arriben amb facilitat al final del mes: el 53,1%, pel 51,2% del 2022. D’això, se’n diu polarització: els pobres són cada cop més pobres i els rics també ho són més. L’aplicació del 21% d’IVA al rebut de l’electricitat i el possible augment del cànon de l’aigua no ajudarà les persones més vulnerables. Tot costa molt i cada dia més.
Una realitat complexa
La realitat social i econòmica actual és complexa i plena de desafiaments. Les dades de l’enquesta de condicions de vida del 2023 mostren una situació preocupant, amb un augment de la privació material i social severa i una polarització cada cop més gran entre els més rics i els més pobres. Aquestes dades posen de manifest la necessitat de prendre mesures per abordar aquestes desigualtats i garantir una societat més justa i equitativa.
Despeses imprevistes
Un dels indicadors que reflecteixen la privació material és la capacitat de fer front a despeses imprevistes. Segons l’enquesta, el 36% de la població no pot fer-se càrrec de despeses imprevistes superiors a 800 euros. Aquesta situació posa de manifest la fragilitat econòmica de moltes famílies i la dificultat de fer front a situacions imprevistes.
Dificultats per mantenir la llar
Un altre indicador rellevant és la capacitat de mantenir la llar a una temperatura adequada. Segons l’enquesta, el 20% de la població no pot mantenir la llar a una temperatura adequada. Aquesta situació posa de manifest les dificultats que moltes famílies tenen per satisfer les seves necessitats bàsiques i garantir un nivell de vida adequat.
Retards en el pagament de despeses relacionades amb l’habitatge
Un altre aspecte preocupant és l’acumulació de retards en el pagament de despeses relacionades amb l’habitatge. Segons l’enquesta, el 12% de la població acumula retards en el pagament de les despeses relacionades amb l’habitatge. Aquesta situació posa de manifest les dificultats econòmiques que moltes famílies enfronten i la seva vulnerabilitat en el mercat de l’habitatge.
Dificultat per gaudir de vacances
Finalment, l’enquesta posa de manifest la dificultat que moltes famílies tenen per gaudir d’unes vacances. Prop del 30% de la població no es pot permetre ni una setmana de vacances a l’any. Aquesta situació reflecteix les desigualtats socials i econòmiques i la dificultat d’accedir a oportunitats de lleure i descans.
Conclusió
Les dades de l’enquesta de condicions de vida del 2023 posen de manifest una realitat preocupant: l’augment de la privació material i social severa i la polarització entre els més rics i els més pobres. És necessari prendre mesures per abordar aquestes desigualtats i garantir una societat més justa i equitativa. Tot costa molt i cada dia més, i és responsabilitat de tots treballar per canviar aquesta realitat.