Descobriment revolucionari: Antiga cirurgia oncològica a l’Antic Egipte

Una troballa sorprenent en la història de la medicina

La història de la medicina ens transporta a èpoques mil·lenàries, revelant pràctiques que avui dia resulten sorprenents. Recentment, investigadors han quedat perplexos davant de la descoberta d’una possible cirurgia oncològica en un home jove de l’Antic Egipte, fa aproximadament 4.500 anys. Les lesions trobades al crani i la mandíbula constitueixen la primera evidència d’una cirurgia oncològica en la història de la medicina.

Avanços mèdics a l’Antic Egipte

Tot i que la medicina de l’Antic Egipte era sofisticada, amb coneixements per tractar diverses malalties, fer amputacions i construir pròtesis, no s’havien trobat evidències de cirurgies relacionades amb el càncer. No obstant això, un estudi recent publicat a la revista científica Frontiers in Medicine revela proves dels primers tractaments contra el càncer, incloent-hi la cirurgia. Aquest estudi analitza les restes d’un home jove i una dona gran i revela tractaments mèdics datats fa milers d’anys.

Desafiaments en el tractament del càncer

Els antics tractats de medicina egípcia, com el Papir d’Edwin Smith, descriuen malalties i tractaments, revelant que malgrat la sofisticació de les tècniques, el càncer es considerava intractable. Tot i això, en analitzar les restes, es van trobar proves de cirurgies oncològiques relacionades amb tumors, desafiant la creença que el càncer era incurable en aquella època.

Evidència de cirurgies oncològiques

L’anàlisi de les restes va revelar una lesió provocada per una neoplàsia al crani, juntament amb lesions metastàsiques, indicant la presència d’un tumor primari. A més a més, es van descobrir marques de talls al voltant d’aquestes lesions, suggerint la realització de cirurgies oncològiques. Aquestes incisions són evidència d’intervencions mèdiques relacionades amb tumors, realitzades abans o després de la mort de l’individu, desafiant les creences sobre la capacitat mèdica en aquesta època.

Un cas impactant

Un altre cas revela una dona que va sobreviure a una fractura severa i posteriorment va desenvolupar un tumor que va acabar amb la seva vida. Aquest descobriment demostra la impressionant capacitat de la cirurgia oncològica a l’Antic Egipte, desafiant les percepcions prèvies sobre la medicina d’aquella època.

Related posts

Un Sant Jordi de Diàleg i Esperança: Reflexions del President Illa

Descobreix llibres inexplorats per Sant Jordi: Alternatives a les recomanacions convencionals

Catalunya davant un futur incert: la necessitat de revitalitzar la natalitat