El Baròmetre d’Opinió Política de Catalunya revela canvis en les preferències electorals

El Baròmetre d’Opinió Política de Catalunya

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) va publicar la setmana passada el primer Baròmetre d’Opinió Política de l’any 2024. Aquesta enquesta, realitzada abans de l’anunci d’eleccions anticipades i de l’aprovació de la llei d’amnistia al Congrés, proporciona una visió de les preferències electorals dels catalans.

Resultats de l’enquesta

Segons el Baròmetre, el PSC és el partit que guanyaria les eleccions al Parlament de Catalunya, amb una forquilla de 35-42 diputats. Aquest resultat els situaria per davant d’ERC (26-32 diputats) i Junts (24-29 diputats).

Un dels aspectes interessants de l’enquesta és la revelació que aproximadament la meitat dels homes catalans han canviat de partit en diverses eleccions al Parlament de Catalunya. Això significa que no sempre han votat el mateix partit polític. D’altra banda, les dones mostren una certa fidelitat als partits polítics, però també hi ha un percentatge significatiu que ha canviat de partit en algunes eleccions.

Pel que fa a l’edat dels votants, l’enquesta mostra que els majors de 64 anys són el grup d’edat que més ha mantingut la fidelitat al mateix partit o espai polític en les diverses eleccions al Parlament. En canvi, en altres franges d’edat, més de la meitat dels enquestats reconeixen que han canviat de partit en alguna ocasió.

Retenció de vot

L’enquesta també revela la taxa de retenció de vot dels diferents partits. Els comuns i la CUP són els partits amb les taxes més elevades de retenció de vot, amb un 86% dels votants de la candidatura de Jéssica Albiach i un 81% dels simpatitzants de la CUP que tornarien a votar-los. D’altra banda, C’s i Vox són els partits amb la taxa de retenció de vot més baixa.

En resum, el Baròmetre d’Opinió Política de Catalunya revela canvis en les preferències electorals dels catalans, amb el PSC liderant les enquestes i amb una alta taxa de canvi de partit en diverses eleccions.

Related posts

Les Dades Clau sobre la Diversitat Política a Catalunya

Reflexions sobre la visió feminista radical a Catalunya

El dilema del referèndum: un recurs per amagar fracassos