El cas Koldo: Fiscalia Europea acusa la Fiscalia Anticorrupció de no facilitar informació

Ocultació d’informació

El cas Koldo continua generant polèmica. Ara s’ha revelat que la Fiscalia Europea ha acusat la Fiscalia Anticorrupció de no proporcionar tota la informació que tenia sobre les presumptes irregularitats relacionades amb els contractes de compra de mascaretes dels governs autonòmics de les Balears i Canàries, conegut com el cas Koldo. Aquesta acusació es recull en un decret emès per la Fiscalia Europea el 4 de març, segons informa El Periódico de España (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). Segons aquest document, les investigacions sobre els fons europeus relacionats amb el cas Koldo es van iniciar només a partir de les notícies publicades sobre els contractes adjudicats pel Servei Canari de Salut i el Servei de Salut de les Illes Balears. L’organisme europeu denuncia que el fiscal cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, no va informar sobre les sospites d’irregularitats en aquests contractes ni va aportar cap dels informes elaborats per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.

El decret de la Fiscalia Europea

Segons el decret de la Fiscalia Europea, fins al moment de la seva emissió el 4 de març, no es tenia coneixement de les presumptes irregularitats relacionades amb els fons europeus del cas Koldo. Aquest coneixement només es va adquirir a partir de les notícies publicades sobre els contractes adjudicats pel Servei Canari de Salut i el Servei de Salut de les Illes Balears. Aquestes notícies van aparèixer després de l’operació ordenada pel jutge de l’Audiència Nacional, Ismael Moreno, que va conduir a les detencions dels principals investigats, entre ells Koldo García, exassessor de l’exministre José Luis Ábalos (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).

La falta d’informació de la Fiscalia Anticorrupció

La Fiscalia Europea denuncia que la falta d’informació proporcionada per la Fiscalia Anticorrupció va obligar l’organisme europeu a realitzar una anàlisi inicial sense disposar de tota la informació necessària. En el document emès, es lamenta que el fiscal cap d’Anticorrupció no va fer referència a les sospites d’irregularitats en els contractes ni va acompanyar els informes elaborats per la UCO de la Guàrdia Civil.

La resposta de la Fiscalia Europea

La Fiscalia Europea va sol·licitar a la Fiscalia Anticorrupció tota la informació disponible per determinar si tenia competència per investigar els contractes públics sota sospita. No obstant això, la falta de resposta de la Fiscalia Anticorrupció va obligar l’organisme europeu a reiterar la seva sol·licitud el 21 de desembre de 2023. No va ser fins al 12 de gener de 2024 que la Fiscalia Europea va rebre un document amb informació sobre els fets investigats, tot i que aquest document no feia referència als delictes concrets ni als contractes en qüestió. Aquesta informació va conduir a l’obertura d’un procediment de recerca per part de la Fiscalia Europea (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).

Les acusacions contra Koldo García

A partir de la informació proporcionada per la Direcció General de Fons Europeus del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, la Fiscalia Europea va detectar que un dels contractes investigats havia estat finançat amb fons europeus. Això va donar lloc a l’interposició d’una querella per part de la Fiscalia Europea el 8 de setembre de 2023. Les acusacions presentades inclouen delictes d’organització criminal, blanqueig de capitals, suborn i tràfic d’influències. El cas Koldo va ser assignat al Jutjat Central d’Instrucció número 2 i el jutge Ismael Moreno és l’encarregat de la investigació (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).

Related posts

Noves mesures de seguretat i lleis per afrontar el delicte a Catalunya

Noves estratègies de seguretat a Catalunya: un futur prometedor

Espanya: Un nou paradigma migratori en la seva evolució demogràfica