El traspàs de les rodalies i la desigualtat de tracte

Introducció

Avui vull parlar-vos d’un tema que afecta a molts catalans i catalanes: el traspàs de les rodalies. Tot i que avui no és un bon dia per parlar de trens, ja que hi ha aniversaris que preferiríem no haver de commemorar mai, no puc evitar-ho. Recentment, he llegit que el govern del PSOE ha signat el traspàs de les rodalies al govern del País Basc. Aquesta notícia m’ha fet reflexionar sobre la desigualtat de tracte que existeix en el repartiment de competències entre les diferents comunitats autònomes.

La situació a Catalunya

Rodalies Renfe és un dels problemes més importants que afecten la vida de molts catalans i catalanes. Aquest servei de trens ha amargat i continua amargant l’existència personal i laboral de milers de persones. És un tema prou important perquè s’hi hagi de posar solució de manera prioritària, ja que afecta no només a la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes, sinó també a l’economia del país.

La desigualtat de tracte

En aquest sentit, és important destacar la desigualtat de tracte que existeix en el repartiment de competències entre les diferents comunitats autònomes. Mentre al País Basc s’ha realitzat un traspàs complet de les competències de regulació, planificació, gestió, coordinació i inspecció de les rodalies, a Catalunya s’ha acordat la creació d’una empresa compartida entre el govern central i el govern català, sense un veritable traspàs de competències. Això significa que Catalunya continuarà sota la tutela estatal, amb una aparença de competència pròpia.

La demanda històrica de traspàs

La demanda de traspàs de les rodalies a Catalunya és històrica. No entenc per què s’ha negat repetidament aquesta demanda, mentre que al País Basc s’ha acceptat. Aquesta situació planteja interrogants sobre les raons reals d’aquesta desigualtat de tracte. Potser hi ha variables ocultes que no es coneixen. Sigui com sigui, és important que es faci justícia i que es tracti a Catalunya amb la mateixa consideració que a altres comunitats autònomes.

Conclusió

En resum, el traspàs de les rodalies al govern del País Basc posa de manifest la desigualtat de tracte en el repartiment de competències entre les comunitats autònomes. És important que es doni una solució justa i equitativa a aquesta situació, tenint en compte les necessitats i les demandes dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Cal treballar per aconseguir un servei de rodalies de qualitat que millori la vida de tots els catalans i catalanes.

Related posts

Un Sant Jordi de Diàleg i Esperança: Reflexions del President Illa

Descobreix llibres inexplorats per Sant Jordi: Alternatives a les recomanacions convencionals

Catalunya davant un futur incert: la necessitat de revitalitzar la natalitat