Inici » El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya aplica la llei d’amnistia en diversos casos

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya aplica la llei d’amnistia en diversos casos

by PREMIUM.CAT
un home en un jutjat amb un llibre a la mà i un micròfon a la mà, amb un panell de fusta darrere, Andrzej Wróblewski, thierry doizon, un barroc flamenc, arbeitsrat für kunst

El TSJC comença a aplicar la llei d’amnistia

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), presidit per Jesús María Barrientos, ha iniciat l’aplicació de la llei d’amnistia, que ha entrat en vigor recentment després de ser publicada al BOE. En aquest sentit, el TSJC ha sol·licitat a la Fiscalia, acusacions i defenses que es pronunciïn en un termini de 10 dies sobre la possible aplicació d’aquesta norma en cinc casos concrets relacionats amb la consulta del 9-N del 2014 i el referèndum de l’1-O del 2017. Aquesta decisió s’ha pres en el marc de la nova normativa, consensuada pel PSOE amb Junts i ERC, que estableix que els jutges i tribunals han de realitzar aquesta primera consulta abans d’executar cap acció.

Els casos en qüestió

Els casos en què s’ha sol·licitat aquesta consulta inclouen la causa del 9-N contra el president Artur Mas i les exconselleres Joan Ortega i Irene Rigau, així com la condemna al president Quim Torra per desobediència i l’exalcalde d’Agramunt Bernat Solé per l’1-O. També s’ha demanat pronunciar-se sobre el cas de l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà. Tot i que en aquests casos s’ha complert la condemna, el TSJC ha de decidir sobre el sobreseïment i l’exoneració de les persones implicades, com si els fets no haguessin existit.

El judici pendent amb malversació

A més d’aquests casos, el TSJC també està avaluant el judici pendent per malversació en relació a l’1-O, que afecta els excàrrecs d’ERC Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga. La Fiscalia Superior de Catalunya acusa Jové i Salvadó del delicte de malversació de fons agreujada, tot i la reforma d’aquest delicte impulsada per ERC per rebaixar el càstig en casos en què la persona no s’hagi enriquit.

La llei d’amnistia i la jurisprudència

La llei d’amnistia estableix que seran amnistiats els acusats de malversació que no s’hagin enriquit. No obstant això, la jurisprudència del Tribunal Suprem estableix que ‘enriquiment és tot acte il·lícit’, i per tant, per als fiscals del Suprem, la malversació de l’1-O no és amnistiable. Això condicionarà la decisió del TSJC sobre aquest delicte, i es preveu que el Tribunal Suprem pugui fer una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la amnistia de la malversació.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00