El posicionament dels acusats davant l’Audiència Nacional
Els 12 membres dels CDR involucrats en l’operació Judes, acusats de conductes relacionades amb el terrorisme, han respost a l’Audiència Nacional negant la necessitat de consultar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la possible vulneració de la directiva europea de lluita contra el terrorisme per part de la llei d’amnistia del procés. Argumenten que aquesta normativa no entra en contradicció amb el Codi Penal espanyol i insten a l’aplicació inmediata de l’amnistia, demanant l’extinció de tota responsabilitat penal.
Els dubtes de l’Audiència Nacional
El tribunal presidit pel magistrat Alfonso Guevara ha admès que els fets ocorreguts el setembre de 2019 es troben dins del marc de la Llei Orgànica 1/2024, però manifesta dubtes respecte a la possible contravenció greu de la directiva europea de lluita contra el terrorisme. Les defenses dels acusats neguen aquesta contradicció i sostenen que la llei d’amnistia no implica l’abolició de la persecució dels actes considerats com a terrorisme.
Posicions i arguments enfrontats
Les defenses dels CDR
Els advocats dels CDR asseguren que la llei d’amnistia no estableix una distinció entre terrorisme d’alta o baixa intensitat, sinó que es remet directament a la normativa europea i al dret internacional humanitari, permetent la seva implementació sense contradiccions. Argumenten que les acusacions contra els 12 CDR són només en grau de temptativa i que no es van causar danys personals ni materials, per la qual cosa sol·liciten l’aplicació de l’amnistia.
Les acusacions i posicions contràries
Diverses entitats espanyolistes, com el partit ultra Vox, l’Associació de Víctimes del Terrorisme, l’entitat propera al PP Dignitat y Justicia, i l’Asociación Española de la Guardia Civil y la Asociación Unificada de la Guardia Civil, sostenen que la llei d’amnistia no ha de ser aplicada als 12 CDR, argumentant el contrari respecte a la gravetat dels fets i les possibles conseqüències.
La interpretació de la directiva europea i la llei d’amnistia
L’Audiència Nacional destaca que la directiva europea no defineix el terrorisme de manera específica, però sí aborda el concepte de grup terrorista. Mentre les defenses dels acusats argumenten que la llei d’amnistia no limita les activitats considerades com a delicte de terrorisme, sinó que es basa en el marc referencial establert per la directiva europea. Afirmen que aquesta normativa no suposa cap derogació tàcita o expressa de la directiva comunitària.
Raonament de les defenses
Els advocats dels CDR exposen que la llei d’amnistia no exclou cap tipus de terrorisme ni representa una renúncia de l’Estat a perseguir aquestes conductes, i defensen que l’aplicació de la normativa és coherent amb la directiva europea. Afegeixen que la directiva no qüestiona l’exercici de la sobirania legislativa i que, en cas de contradicció, l’efecte directe d’una directiva no pot ser invocat contra un particular.
La sol·licitud de les defenses
Les defenses dels CDR demanen a l’Audiència Nacional que no requereixi el dictamen del TJUE i que apliqui la llei d’amnistia als acusats.