Els cotxes elèctrics petits i barats, els grans oblidats d’Europa

Una anàlisi de Transport & Environment revela l’escassa oferta de models elèctrics assequibles al mercat europeu

La prestigiosa organització ambientalista europea Transport & Environment (T&E) ha difós un estudi que mostra una de les causes per les quals, segons la seva opinió, els fabricants de cotxes no aconsegueixen oferir els models elèctrics econòmics que prometen una vegada i una altra. La raó no és altra que la preferència que han atorgat als elèctrics grans i d’alta gamma, que els reporten més marge de guany i es distribueixen al mercat en molta més quantitat que els cotxes petits o, si es prefereix, compactes.

L’informe indica específicament que només el 17% dels vehicles elèctrics venuts a Europa pertany al segment B (no més de 4,25 metres de longitud), més petit i econòmic, davant del 37% dels que tenen motor de combustió. D’altra banda, la disponibilitat de models elèctrics grans i de luxe supera la dels vehicles més petits en una proporció de 3 a 2.

Els fabricants prioritzen els SUV i els models de luxe

T&E no dubta a afirmar que les marques d’automòbils estan “alentint” l’adopció d’elèctrics econòmics en prioritzar les vendes de models grans i cars. D’acord amb la seva investigació, entre el 2018 i el 2023 només s’han comercialitzat 40 models totalment elèctrics en els segments compactes (A i B), per 66 que corresponen a categories superiors (segments D i E).

Anna Krajinska, gerent d’emissions de vehicles de l’entitat, opina que “l’enfocament desproporcionat dels fabricants als SUV grans i els models premium implica que tenim molt pocs automòbils de mercat massiu i preus massa alts”.

Europa, lluny de la Xina en preu i varietat d’elèctrics

A Europa, el 28% de les vendes d’elèctrics correspon al segment D, en què els cotxes nous de combustió només pesen el 13%, segons dades de vendes del 2023 de la consultora Dataforce. Un altre important proveïdor de dades del sector, Jato, estableix que el preu mitjà d’un cotxe 100% elèctric al Vell Continent ha augmentat un 39% (+18.000 euros) des del 2015 mentre que a la Xina ha caigut un 53%.

Dels models de menys de 25.000 euros que els fabricants han planejat llançar, és probable que només 42.000 vehicles arribin al mercat europeu aquest any, continua Transport & Environment basant-se aquesta vegada en dades de producció de GlobalData. Tot i això, conclou, la manca de models econòmics no ha impedit que la quota de mercat d’elèctrics a la UE creixés 2,5 punts percentuals, fins al 14,6%, el 2023. A Espanya, aquest percentatge va tancar l’any passat a el 5,56%.

El paper clau de les flotes

T&E sosté que el mercat europeu d’elèctrics podria ser del 22% si el segment de vehicles corporatius, que representa la majoria de vendes de cotxes nous, liderés l’electrificació. Actualment, amb una quota del 14%, el sector empresarial està darrere del mercat privat, que ronda el 15%.

Per a aquesta anàlisi, el lobby ecologista es basa en un escenari on el mercat de flotes corporatives lidera l’electrificació venent almenys un 50% més d’elèctrics que el canal privat. Aquest objectiu, precisa, ja s’ha aconseguit a nou països: Àustria, Bèlgica, República Txeca, Hongria, Grècia, Luxemburg, Polònia, Eslovàquia i Eslovènia.

La fiscalitat, un factor determinant

La fiscalitat també té un paper important a l’hora d’incentivar l’adopció de cotxes elèctrics. A Alemanya, segons denuncia T&E, els fabricants d?automòbils s?han oposat a la reforma dels impostos sobre els vehicles d?empresa que proposava augmentar la càrrega fiscal sobre els cotxes de gasolina i dièsel.

L’estudi advoca per establir objectius vinculants d’electrificació per a flotes corporatives com a instrument idoni per accelerar la descarbonització a Europa. Transport & Environment demana en concret a la UE que es marqui com a meta que les flotes siguin 100% elèctriques com a molt tard el 2030. En aquest sentit, la Comissió Europea ha obert una consulta pública sobre l’ecologització dels vehicles d’empresa.

Anna Krajinska: “Els cotxes corporatius són el candidat perfecte per a l’electrificació accelerada”

Anna Krajinska resumeix l’estat de la qüestió així: “Els cotxes corporatius són el candidat perfecte per a l’electrificació accelerada. Estan fortament subsidiats mitjançant retallades d’impostos i les empreses tenen capacitat financera per invertir en models elèctrics. Per això la UE ha de presentar una llei que cobreixi una gran part del mercat de vehicles d’empresa, regulant els gegants del lísing i les empreses amb grans flotes de vehicles”.

Related posts

Un Sant Jordi de Diàleg i Esperança: Reflexions del President Illa

Descobreix llibres inexplorats per Sant Jordi: Alternatives a les recomanacions convencionals

Catalunya davant un futur incert: la necessitat de revitalitzar la natalitat